Recordkwartaal voor CME wat betreft bitcoin futures

Het tweede kwartaal was qua bitcoin derivatenhandel een bijzondere. De CME noteerde namelijk een recordactiviteit. De professionele traders bleven ondanks de bearmarkt op zoek naar futures.

Derivatenhandel

De gemiddelde dagelijkse Open Interest (OI) over de crypto-futuresproducten van de CME waren in het tweede kwartaal 106.200 contracten. Dit is het hoogste ooit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De OI slaat op de waarde van alle derivatencontracten die nog open staan. Het gemiddelde dagelijkse volume voor bitcoin futures kwam neer op 10.700 contracten.

In de week van 21 juni bereikten de large open interest holders (LOIH) die toegang hadden tot de cryptoproducten van CME Group een hoogtepunt van 404. Volgens de Chicago Mercantile Exchange duidt dit op de “groeiende interesse van institutionele en grotere geavanceerde beleggers”.

De CME is het grootste handelshuis van de wereld wat betreft derivaten. Naast futures is ook optiehandel een bekend financieel product. Voor bitcoinderivaten zijn Binance, OKx en FTX overigens nog altijd groter dan de CME, volgens data van Coinglass.

Let op: onderstaande grafiek laat de OI zien in dollarprijs. Daardoor geeft het een vertekend beeld. Als de prijs van bitcoin stijgt, stijgt de open interest ook; terwijl er niet per se meer futurescontracten open staan (of worden verhandeld).

De laatste maand, met een bitcoinprijs van om en nabij de $20.000, is qua OI ongeveer hetzelfde als een jaar geleden toen de koers rond de $35.000 schommelde.

Recordkwartaal voor CME wat betreft bitcoin futures

Microfutures

In 2017 werd CME Group de tweede derivatenmarktplaats die bitcoin futures aanbood. Ze waren net een week later dan stadsrivaal CBOE Global Markets. Tegen het einde van 2020 bereikte het cumulatieve bitcoin futuresvolume bij de CME de $100 miljard.

Sindsdien hebben ze nieuwe producten gelanceerd, waaronder microfutures. Deze zijn 10% van de omvang van de normale contracten. In het tweede kwartaal was het gemiddeld dagelijks volume van de micro-BTC contracten 17.400 stuks.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCMEfutures