‘Regulering Bitcoin markt krijgt grote prioriteit’ volgens topambtenaar VS

Brian Nelson is van plan om tempo te maken met de implementatie van de Anti-Money Laundering Act 2020. Daarbij horen ook nieuwe voorschriften rond cryptocurrency’s. De aanstaand staatssecretaris van het ministerie van Financiën van de Verenigde Staten wil vaart maken met de verdere regulering van de bitcoin markt.

Regulering cryptomarkt

Brian Nelson is door president Joe Biden aangewezen als secretaris die zich bezig houdt met terrorisme en financiële misdrijven. Het valt onder het Department of the Treasury, en deze topambtenaar maakt bekend dat hij prioriteit geeft aan het implementeren van nieuwe voorschriften rond cryptocurrency’s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nelson vertelde dit in een hoorzitting van de Senate Committee on Banking, Housing, and Urban Affairs. Hij wil zich vooral richten op maatregelen omtrent anti-witwassen (AML, anti-money laundering).

Hij ziet enkele voorschriften voor zich die moeten worden geïmplementeerd als hij bevestigd wordt voor de overheidspositie. Hij noemt expliciet dat de cryptomarkt bijzondere prioriteit krijgt. Nelson reageerde op een vraag van senator Catherine Cortez Masto met betrekking tot “de schade die crypto heeft aangedaan”.

Nelson vertelde dat de Anti-Money Laundering Act of 2020 het mogelijk maakt voor toezichthouders om ’te voorkomen dat cryptocurrency’s bestaande wetten ondermijnen’. Hij gaf echter ook toe dat de komst van cryptovaluta er voor zorgde dat er ‘innovatie is ontstaan’ in de Verenigde Staten.

“Als ik bevestigd ben, zal ik prioriteit geven aan de implementatie van de stukken van deze wetgeving, inclusief nieuwe voorschriften rond cryptocurrency’s. Ik denk dat de wetgeving nieuwe autoriteiten verstrekt zodat cryptocurrency’s (of welke andere valuta dan ook) (…) vallen onder de Bank Secrecy Act (BSA).”

Passende regels

De Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) valt ook onder het Treasury Department. Zij hebben de BSA al eens aangehaald in sommige zaken. De wetgeving stamt uit 1970 en het is naar eigen zeggen een “krachtige tool die de FinCEN kan gebruiken om valuta te reguleren.”

Bij dezelfde hoorzitting sprak ook Elizabeth Rosenberg. Zij is door Biden naar voren geschoven als Assistant Secretary for Terrorist Financing. Zij vindt dat de huidige wettelijke vereisten rondom AML ook voor de cryptomarkt “passend en consistent” zou bekijken.

Daarmee zijn ze het allebei eens met Janet Yellen, de minister van Financiën. Zij gelooft dat bitcoin “voornamelijk gebruikt wordt voor illegale financiering.” Een onderzoek van Chainalysis ontkrachtte dit al eens.

Al met al lijkt het er dus op dat het nog niet klaar is met de regeldrift en reguleringsdrang van de Amerikaanse overheid.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws