‘Slechts 0,34% van alle Bitcoin transacties te koppelen aan criminelen’

Er wordt vaak geroepen dat bitcoin voor criminelen is. Deze uitspraken zijn echter op weinig gegevens gebaseerd. Verschillende bedrijven en analisten komen regelmatig met de cijfers over bitcoin transacties die kunnen worden gekoppeld aan criminele activiteiten.

Volgens blockchain-analysebedrijf Chainalysis is er steeds minder crimineel geld dat rondgaat in zaken die gerelateerd zijn aan cryptocurrency’s zoals Bitcoin (BTC). Vorig jaar is het getal met meer dan 53% gedaald.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin is (niet) voor criminelen

Volgens het bedrijf heeft slechts 0,34% van alle activiteiten rondom cryptovaluta te maken met crimineel gedrag. Het zou gaan om overboekingen met een totale waarde van $10 miljard.

Het is een percentage en ook een bedrag dat enorm af is genomen ten opzichte van afgelopen jaren. De cijfers over criminele activiteiten die in 2019 werden gerapporteerd, waren nog rond de 2,1% van het totale transactievolume van de cryptovaluta, wat neer kwam op $21,4 miljard.

'Slechts 0,34% van alle Bitcoin transacties te koppelen aan criminelen'

Het team van onderzoekers verwacht echter wel dat het percentage criminele activiteiten van vorig jaar nog iets zal stijgen. Sommige adressen zijn namelijk nog niet geïdentificeerd, terwijl de misdaden al wel zijn begaan. Ze noemen vooral de zaak die verband heeft met PlusToken-scam, waarbij $6 miljard is afgetroggeld van meer dan 715.000 slachtoffers.

Wat opvalt is dat ransomware aan ‘populariteit’ wint. In 2020 schijnt 7,1% van deze misdadige activiteiten te relateren zijn aan dit soort internetgijzelingen. Er wordt geschat dat het gaat om ongeveer $350 miljoen. Het is echter wel een alarmerend getal, volgens Chainalysis. Ten opzichte van 2019 betreft het een toename van 311%.

Eerder berichtten we al over gemeentes, universiteiten, ziekenhuizen, energiebedrijven en ook douaneposten die slachtoffer werden van versleutelde databases.

'Slechts 0,34% van alle Bitcoin transacties te koppelen aan criminelen'

Door onderrapportage zouden deze getallen nog verder kunnen oplopen, meldt het bedrijf.

In het vierde kwartaal van vorig jaar ontdekte cybersecuritybedrijf Check Point dat “een uitzonderlijk aantal Israëlische bedrijven” melding maakten van ransomware aanvallen waar de hackers vroegen om bitcoin als losgeld.

Regulering

Chainalysis heeft een goed jaar achter de rug. Ze profiteren van de toenemende regeldruk vanuit autoriteiten en overheden. In november 2020 communiceerden ze al dat ze 65% nieuwe klanten mochten verwelkomen ten opzichte van het jaar ervoor.

Ook de Nederlandse overheid gebruikt tools van Chainalysis om Bitcoin betalingen te volgen, vertelde Willem van den Brandeler in onze Hup Bitcoin podcast. Er wordt geschat dat het bedrijf inmiddels $1 miljard waard is!

Het is in de Nederlandse community ook wel een meme geworden: ‘Bitcoin is voor criminelen!’. Dit was namelijk constant het argument van de FATF en overheid om de (te zware) regulering op te leggen op de Bitcoin industrie. Maar uit de cijfers blijkt dus het tegenovergestelde: Bitcoin is voor iedereen, en slechts een klein groepje criminelen gebruikt het.

En van deze ‘criminele misdaden’ gaat het grootste gedeelte zelfs nog over online zaken, en niet over witwassen van geld of het financieren van terrorisme.

'Slechts 0,34% van alle Bitcoin transacties te koppelen aan criminelen'

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTCChainalysiscriminaliteit