Ripple-scammer moet 8 jaar de cel in

Een anonieme man achter de beurs genaamd XRP moet acht jaar de cel in. Hij is veroordeeld voor het verduisteren van ongeveer 4,6 miljard Koreaanse won. Omgerekend komt het neer op ongeveer $3,3 miljoen.

Volgens een plaatselijke krant was de man (alleen bekend onder de letter A.) sinds 2015 een centrale figuur op de Zuid-Koreaanse cryptomarkt. Hij heeft zijn positie en bekendheid uitgebuit om investeerders te bedriegen en misleiden. Hij beloofde om XRP-tokens op te kopen voor een koers die onder de marktprijs stond.

In 2015 overtuigde de A. een investeerder, om hem 200 miljoen won (ongeveer $145.947) te geven. Hij beloofde 20% korting op XRP ten opzichte van de gangbare koers. In 2017 misleidde hij een andere investeerder door een hoog rendement te beloven over de 2,35 miljoen XRP. Hier kwam echter nooit iets van terecht

Verder stal hij ook cryptovaluta van een derde persoon, en ruilde hij de 4 miljoen XRP in voor bitcoin. Deze maakte hij vervolgens over naar een bitcoinaccount onder de naam van zijn zoon. Hierdoor ging er zo’n $2,5 miljoen “verloren”.

De dader gaat een deel van het geld terugbetalen aan een van de slachtoffers en heeft daardoor en lagere straf gekregen. Toch moet hij nu 8 jaar de cel in. De rechter is streng:

“De verdedigde heeft geen enkel teken van spijt getoond. Hij heeft ook blijk gegeven van ernstige minachting voor de wet, dus moet hij zwaar worden gestraft.”

Naar verluidt probeerde A. het rechtsproces te manipuleren. Hij verzocht om uitstel van de veroordeling en zocht extra tijd om de slachtoffers te compenseren.

Lees meer over:
scamZuid-Korea