Ripple’s Mysterieuze Escrow Systeem: Waar gaan die miljarden XRP’s heen?

1370 totale weergaven

Ripple, het bedrijf achter XRP, heeft een unieke aanpak voor het beheren van zijn cryptocurrency-holdings. Elke maand, op de eerste dag, ontgrendelt Ripple 1 miljard XRP tokens van een escrow-systeem dat is geprogrammeerd in de XRP Ledger. Vandaag, op 1 oktober 2023, staat dit opnieuw op de planning.

Hoe werkt dit escrow-systeem?

Toen XRP in 2012 werd gecreëerd, werd de totale voorraad gecapped op 100 miljard XRP. Van dit totaal werd 20 miljard XRP aanvankelijk verdeeld onder de makers en het kernteam. Ripple beheerde de resterende 80 miljard XRP en beloofde deze munten geleidelijk aan vrij te geven.

Om de uitgave van XRP beter voorspelbaar en gecontroleerd te maken, introduceerde Ripple in 2017 een nieuw systeem. Dit systeem maakt gebruik van escrows, een soort slim contract dat XRP vastzet totdat aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Ripple’s voorwaarde was om elke maand, gedurende 55 maanden, 1 miljard XRP vrij te geven.

Wat gebeurt er na de vrijgave van de escrows?

Niet alle vrijgegeven XRP wordt door Ripple besteed of verkocht. In plaats daarvan gaat een aanzienlijk deel terug naar nieuwe escrows voor toekomstige releases. Neem bijvoorbeeld september 2023: zoals verwacht werden er op 1 september 1 miljard XRP-tokens ter waarde van $500 miljoen vrijgegeven.

Ripple sloot echter onmiddellijk 800 miljoen (80%) van het totaal opnieuw op, in escrows die in januari en februari 2027 zullen worden afgerond. Gedurende de maand september werden er verschillende bedragen uitgegeven, zoals een verkoop van 100 miljoen XRP op 11 september en verschillende andere transacties later die maand.

Vandaag wordt een andere set XRP-tokens vrijgegeven. Deze release komt overeen met 1,87% van de huidige circulerende voorraad van 53,31 miljard XRP en is deel van de resterende 46,69 miljard XRP die nog in escrows is opgesloten. Op de laatste minuten van 30 september worden er drie escrows afgerond met transacties van respectievelijk 100 miljoen, 400 miljoen en 500 miljoen XRP.

Lees meer over:
Ripple

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...