Ruim 7,2 miljoen bitcoin staat al jarenlang stil op de blockchain

Ruim 7,2 miljoen bitcoin staat al jarenlang stil op de blockchain

Ruim 7,2 miljoen bitcoin is al jarenlang niet op de blockchain verplaatst. Dat is circa 38% van alle bitcoin ooit gedolven.

On-chainbureau Glassnode classificeert deze munten als de 'hodl'-voorraad of als verloren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om de metric 'BTC Amount of HODLed or Lost Coins', wat iets zegt over de veranderingen van grote en oude bitcoin wallets.

bron: Glassnode

De indicator Bitcoin Liveliness deelt aantal cumulatieve Coin Days Destroyed (CDD) door het totaal aantal Coin Days Created.

Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin stilstaat op de blockchain (slaapt). Zodra een munt echter uitgegeven wordt ('spent'), dan wordt deze geclassificeerd als vernietigd ('destroyed').

De huidige score van deze metric ligt op 0,61, zo blijkt uit de Glassnode database.

Ruim 7,2 miljoen bitcoin staat al jarenlang stil op de blockchain
bron: Liveliness

Door de uitkomst van de Bitcoin Liveliness van 1 af te trekken en vervolgens te vermenigvuldigen met alle bitcoin in omloop (~18,89 miljoen bitcoins) kun je uitspraken doen over de hoeveelheid munten die al zeer lange tijd niet hebben bewogen.

Door 0,39 te vermenigvuldigen met 18,89 miljoen kom je uit op een cijfer van 7,3 miljoen bitcoin, wat dicht in de buurt komt van wat Glassnode in haar tweet communiceert.

In ieder geval gaat het om een vermogen van circa 350 miljard dollar dat al jarenlang 'slaapt' op de blockchain.

Verloren munten

Volgens tellingen is circa 20% van alle bitcoin ooit gedolven definitief verloren. Dat is circa 3,7 miljoen bitcoin van de hierboven genoemde 7,2 miljoen bitcoin.

Vooral vroege bitcoiners hebben hun sleutels op een verloren harde schijf staan die niet meer te herstellen of onvindbaar is.

Daarnaast is er 1,1 miljoen bitcoin toe te schrijven aan de bedenker Satoshi Nakamoto en zijn er diverse bevroren wallets zoals die van de Bitfinex hack uit 2015.

Het is onduidelijk wat de precieze verhouding is tussen het aantal verloren, inactieve dan wel hodl-wallets is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin hodl

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties