Runes Protocol lanceert op Bitcoin blockchain

Met de verwachte komst van het Runes Protocol op het Bitcoin-netwerk, maakte het crypto-wereld zich op voor een verschuiving in tokenisatie. Ontwikkeld door Casey Rodarmor, de geest achter Ordinals, introduceert het Runes Protocol een nieuwe standaard voor fungibele tokens op Bitcoin, met de belofte de tokenisatie binnen het Bitcoin-ecosysteem te revolutioneren.

Marktreactie op Runes

De integratie van het Runes Protocol op Bitcoin heeft aanzienlijke aandacht gekregen sinds de Bitcoin Halving, waarbij investeerders en ontwikkelaars enthousiast zijn om het potentieel te verkennen.

Sinds de Bitcoin Halving zijn Runes-minters erin geslaagd meer dan 78 BTC (ongeveer $ 5 miljoen) aan kosten te spenderen om Rune-tokens te kopen. Deze aanzienlijke investering onderstreept het groeiende belangstelling voor Runes en de mogelijke impact ervan op de economie van Bitcoin.

Met platforms zoals OKX die ondersteuning aankondigen voor Runes-handel, is groeiende adoptie en interesse in het nieuwe protocol onvermijdelijk. Naarmate Runes-projecten beginnen te minten en te handelen op de markt, staat het landschap van tokenisatie op Bitcoin op het punt van een transformatie.

Wat zijn Runes?

Het Runes Protocol vertegenwoordigt een significante evolutie van Ordinals, dat het mogelijk maakt om Non-fungible Tokens (NFT’s) te creëren op de Bitcoin-blockchain. Met Ordinals konden gebruikers unieke gegevens inschrijven op het Bitcoin-netwerk, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor de opkomst van digitale verzamelobjecten en kunst op het originele blockchain. Runes daarentegen functioneren als fungibele tokens, waardoor ze verwisselbare eenheden zijn, vergelijkbaar met traditionele valuta.

Terwijl Ordinals het concept van unieke digitale activa naar Bitcoin bracht, gaat het Runes Protocol nog een stap verder door de creatie van fungibele tokens rechtstreeks op het Bitcoin-netwerk mogelijk te maken. Dit onderscheid is cruciaal omdat het nieuwe mogelijkheden opent voor tokenisatie en vermogensbeheer binnen het Bitcoin-ecosysteem.

Hoe Werken Runes?

Als het gaat om het bijhouden en beheren van individuele cryptobalansen, gebruiken blockchain-protocollen doorgaans een Account-model of een Unspent Transaction Output (UTXO) model. Het Account-modell wordt gebruikt door Ethereum, terwijl cryptocurrencies zoals Bitcoin of Litecoin het UTXO-model gebruiken.

Net als Bitcoin werken Runes op het Unspent Transaction Output (UTXO) model. Deze keuze sluit aan bij de voorkeuren van veel Bitcoin-enthousiastelingen die het UTXO-model als superieur beschouwen. De reden hiervoor is dat het model betere privacy en beveiliging biedt, aangezien transacties niet je volledige saldo onthullen, maar alleen de specifieke munten die worden uitgegeven.

Toekomst van Runes

De lancering van het Runes Protocol op Bitcoin vertegenwoordigt een mijlpaal in de evolutie van tokenisatie binnen crypto. Met zijn introductie staat Bitcoin op het punt niet alleen een opslagplaats van waarde te worden, maar ook een hub voor het creëren en uitwisselen van digitale activa. Naarmate ontwikkelaars en gebruikers zich verdiepen in de mogelijkheden die Runes biedt, ziet de toekomst van tokenisatie op Bitcoin er veelbelovend uit.

Lees meer over:

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....