‘Rusland bouwt aan spionagesoftware voor Bitcoin (BTC)’

Rusland bouwt aan een tool om bitcoin transacties en adressen in kaart te brengen. De overheidsinstantie die zich bezig houdt met het monitoren van de financiële wereld (Rosfinmonitoring) wil een tracking tool bouwen voor de bitcoin blockchain. Dat meldt het Russische RBC.

Analysesoftware

Russische regelgevers gaan in zee met de Physics Institute van Moskou Universiteit om te bouwen aan het ‘Transparent Blockchain’ project. Het doel is duidelijk: geldstromen van bitcoin in kaart brengen. De overheid implementeerde eerder al een soortgelijk systeem om de drugshandel in het land in de gaten te houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Artificial intelligence

Bij dit soort aankondigingen kunnen bepaalde buzzwords niet ontbreken: artificial intelligence. De tool moet leren van activiteiten op het internet en de ‘dark web’.

In de praktijk betekent het dat Rusland zoveel mogelijk informatie wil halen uit de openbare boekhouding van het bitcoinnetwerk. Dan moet je denken aan: identiteit koppelen aan adressen of transacties, maar ook geldstromen naar bijvoorbeeld het buitenland of binnenlands moeten hiermee beter in kaart worden gebracht.

Naast bitcoin worden ook de netwerken van Dash, Omni en Monero in de gaten gehouden. Zelf noemen de autoriteiten het een manier om criminelen te vangen. Je bent in Rusland echter niet alleen ‘crimineel’ bezig als je je bezig houdt met terreur, kidnappen of andere doorgaans actieve illegale activiteiten.

Misdaad

Volgens Rosfinmonitoring wordt bitcoin veelvuldig gebruikt om terrorisme te financieren, maar ook in de drugs- en mensenhandel zou de munt worden gebruikt. De beleidsmakers zijn echter tot op heden niet gekomen met bewijzen en cijfers. We weten dus niet waar de beweringen op gebaseerd zijn en hoe dat zich verhoudt met andere betaalmiddelen.

Geld over

Momenteel wordt het project gefinancierd met geld dat over was. Op termijn moet daar nog een zakcentje bij komen, het project gaat de komende drie jaar minstens 760 miljoen roebels (pakweg 8,74 miljoen euro) kosten.

Viktor Smirnov van het softwarebedrijf Croc IT roept op tot internationale samenwerking: ”De wereld moet als geheel vechten tegen cryptovaluta. Rosfinmonitoring kan het niet alleen.”

Rusland en bitcoin

Op het gebied van regelgeving en bitcoin gebeurd er de laatste tijd genoeg in Rusland. Nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat het duidelijk is hoe Russen om moeten gaan met bitcoin volgens de regelgevers. Het bezitten van bitcoin is bijvoorbeeld niet verboden.

De handel en de betalingen met bitcoin zijn binnen de Russische landsgrenzen echter wel verboden: Rusland verbiedt betalingen met Bitcoin vanaf 2021.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

  By Robin Heester

  Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Bitcoinmagazine.nl opgebouwd, inmiddels verkocht en nog steeds actief om een deel van de redactie te runnen. Hup bitcoin! :)

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Nieuws
  Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

  Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

  wat is ripple Nieuws
  Ripple Rechtszaak In Hoger Beroep, Kan Ripple 1 Euro Worden?

  Terwijl investeerders wachten op updates over de Ripple rechtszaak, is de XRP koers met -0,3%...

  Wat is Solana Nieuws
  SOL Koers Stijgt 28%, Gaat Solana Nog Stijgen Deze Crypto Rally?

  Na Bitcoins krachtige prestatie en de zijwaartse beweging rond $62,000 gebeurde er veel op de...

  Bitcoin bearish Nieuws
  Bitcoin Duikelt Omlaag: $600 Miljoen Uit ETF Gesluisd in Recorduitstroom!

  Bitcoin zag een daling van meer dan 3% van zijn hoogste punt in de afgelopen...

  Lees meer