'Rusland bouwt aan spionagesoftware voor Bitcoin (BTC)'

'Rusland bouwt aan spionagesoftware voor Bitcoin (BTC)'

Rusland bouwt aan een tool om bitcoin transacties en adressen in kaart te brengen. De overheidsinstantie die zich bezig houdt met het monitoren van de financiële wereld (Rosfinmonitoring) wil een tracking tool bouwen voor de bitcoin blockchain. Dat meldt het Russische RBC.

Analysesoftware

Russische regelgevers gaan in zee met de Physics Institute van Moskou Universiteit om te bouwen aan het 'Transparent Blockchain' project. Het doel is duidelijk: geldstromen van bitcoin in kaart brengen. De overheid implementeerde eerder al een soortgelijk systeem om de drugshandel in het land in de gaten te houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Artificial intelligence

Bij dit soort aankondigingen kunnen bepaalde buzzwords niet ontbreken: artificial intelligence. De tool moet leren van activiteiten op het internet en de 'dark web'.

In de praktijk betekent het dat Rusland zoveel mogelijk informatie wil halen uit de openbare boekhouding van het bitcoinnetwerk. Dan moet je denken aan: identiteit koppelen aan adressen of transacties, maar ook geldstromen naar bijvoorbeeld het buitenland of binnenlands moeten hiermee beter in kaart worden gebracht.

Naast bitcoin worden ook de netwerken van Dash, Omni en Monero in de gaten gehouden. Zelf noemen de autoriteiten het een manier om criminelen te vangen. Je bent in Rusland echter niet alleen 'crimineel' bezig als je je bezig houdt met terreur, kidnappen of andere doorgaans actieve illegale activiteiten.

Misdaad

Volgens Rosfinmonitoring wordt bitcoin veelvuldig gebruikt om terrorisme te financieren, maar ook in de drugs- en mensenhandel zou de munt worden gebruikt. De beleidsmakers zijn echter tot op heden niet gekomen met bewijzen en cijfers. We weten dus niet waar de beweringen op gebaseerd zijn en hoe dat zich verhoudt met andere betaalmiddelen.

Geld over

Momenteel wordt het project gefinancierd met geld dat over was. Op termijn moet daar nog een zakcentje bij komen, het project gaat de komende drie jaar minstens 760 miljoen roebels (pakweg 8,74 miljoen euro) kosten.

Viktor Smirnov van het softwarebedrijf Croc IT roept op tot internationale samenwerking: ''De wereld moet als geheel vechten tegen cryptovaluta. Rosfinmonitoring kan het niet alleen.''

Rusland en bitcoin

Op het gebied van regelgeving en bitcoin gebeurd er de laatste tijd genoeg in Rusland. Nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat het duidelijk is hoe Russen om moeten gaan met bitcoin volgens de regelgevers. Het bezitten van bitcoin is bijvoorbeeld niet verboden.

De handel en de betalingen met bitcoin zijn binnen de Russische landsgrenzen echter wel verboden: Rusland verbiedt betalingen met Bitcoin vanaf 2021.

Lees meer over:
Bitcoin Rusland

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties