Russische minister van financiën: "Geen plek voor bitcoin in oliehandel"

Russische minister van financiën: "Geen plek voor bitcoin in oliehandel"

Niet lang geleden gingen er geruchten de ronde dat Rusland zou overwegen om bitcoin een rol te laten spelen in de oliehandel. Nu schept de Russische minister van financiën duidelijkheid door aan te geven dat er geen plek is voor bitcoin in de oliehandel.

Rusland heeft geen plannen met bitcoin

Hoewel Rusland volgens minister Ivan Cebeskov geen plannen heeft om zaken te doen met bitcoin, zou hij het prima vinden als de private sector bitcoin gaat gebruiken in een vorm van ruilhandel. Dat is in lijn met eerdere uitspraken van de minister, die aangaf dat bitcoin niet kwalificeert als betaalmiddel, maar als een asset-klasse.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een asset-klasse die wordt beschermd door eigendomsrechten, maar niet de basis van conventionele financiële contracten kan zijn. Het kan alleen in een soort "ruildeals" gebruikt worden, waarbij de bitcoin geruild wordt voor goederen en diensten. In hoeverre bitcoin daarmee niet dezelfde rol als de Russische roebel vertegenwoordigt is niet duidelijk.

De rol van bitcoin in de oliehandel lijkt in ieder geval van tafel. "Olie gaat hoogstwaarschijnlijk niet voor bitcoin verkocht worden, vanwege de grote volumes waarmee het heen-en-weer gaat", waarmee de minister lijkt de doelen op het feit dat bitcoin momenteel nog te klein is om die rol te vervullen. Dat zet de deur op een kier wat de toekomst betreft.

Alleen rol voor bitcoin in kleine contracten

Chebeskov voegt hieraan toe dat handel op basis van bitcoin alleen mogelijk is met relatief kleine contracten en "bevriende landen" die hiervoor openstaan. De minister paste recent een bitcoin-wetsvoorstel aan en voegde de mogelijkheid toe om bitcoin-betalingen te ontvangen in de handel.

Dit zorgde meteen voor de geruchten dat Rusland zich klaarmaakt om bitcoin te accepteren voor hun olie en gas. Maar dat is dus niet de bedoeling van Chebeskov en zijn team geweest. De bitcoin-sceptische centrale bank lijkt dankzij Chebeskov nu wel bereid om Russische bedrijven internationale handel met bitcoin te laten drijven.

Met de kanttekening dat Russische bedrijven dit enkel mogen doen als ze kunnen garanderen dat de bitcoin buiten de Russische economie blijven. Volgens Chebeskov is bitcoin op dit moment ook geen goede tool om de sancties te omzeilen, aangezien alle transacties traceerbaar zijn en het lastig is ze het traditionele systeem in te krijgen als alle grote spelers je tegenwerken.

Lees meer over:
Bitcoin Rusland adoptie wetgeving

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties