Russische oppositieleider Navalny ontvangt $120.000 aan Bitcoin donaties

1235 totale weergaven

Afgelopen week kwamen er in een aantal steden in Rusland tienduizenden mensen op de been voor Alexey Navalny, te tegenhanger van Vladimir Poetin. Maar niet alleen in de Russische steden liet men van zich horen. Ook online is er steun geuit in de richting de politicus. Er is in een week tijd bijna $120.000 aan bitcoin (BTC) gedoneerd aan de oppositieleider.

Bitcoin donaties

Navalny neemt geen blad voor de mond als het gaat om kritiek op president Poetin. Dat is hem duur komen te staan. Het Kremlin stelt dat de 44-jarige Navalny door westerse landen wordt ingezet om voor oproer te zorgen. Na zijn vergiftiging in augustus vorig jaar, keerde hij onlangs terug naar zijn moederland.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De oppositieleider werd daar een week geleden gearresteerd. De rechter oordeelde dat hij minstens tot half februari vast blijft zitten. Zijn team had een ​​onderzoeksrapport gepubliceerd waarin ze een gigantisch landgoed van 168 hectare beschreven, een paleis dat vermoedelijk van Poetin is. Reden voor duizenden Russen om zich te laten horen en de straat op te gaan.

De steun aan Navalny blijft echter niet bij demonstraties. Nadat hij in Moskou werd opgepakt, is het aantal donaties flink opgelopen, waaronder ook de financiële steun in de vorm van bitcoin. Het is niet nieuw dat je de oppositieleider kunt steunen met bitcoin donaties. Hij heeft naar verluidt de afgelopen vijf jaar al meer dan 650 BTC ontvangen.

$120.000 aan steun

De eerste donatie op het bitcoinadres van Navalny dateert van december 2016. Het adres is te zien op de donatiepagina van zijn campagne. En het is een actief adres, al 3800 transacties hebben plaatsgevonden van en naar het adres.

In de week na de arrestatie kom hier nog eens 3,7 BTC bij op. Met de huidige koers komt dat neer op ongeveer $120.000. Naar verluidt komt 10% tot 15% van alle fondsen die men doneert aan Navalny binnen via het decentrale betaalsysteem in de vorm van de cryptomunt.

Hoewel januari nog niet eens op z’n eind is gekomen, is er nu al meer binnen gekomen dan in het hele jaar 2020, berekende Protos.

Russische oppositieleider Navalny ontvangt $120.000 aan Bitcoin donaties

Grenzeloze betaling zonder toestemming

Leonid Volkov coördineert het netwerk van vrijwilligers rondom Navalny. Volgens hem kwam een van de grotere donaties van één hele bitcoin vandaan bij Evgeny Chichvarkin. Dit is een Russische miljonair en vriend van Navalny.

“Zowel bitcoin- als fiat-donaties namen toe na de vrijgave van het onderzoek en de arrestatie, en het aandeel van bitcoin groeide flink vanwege een paar grote donaties.”

Bitcoin faciliteert waar het voor in het leven is geroepen: het versturen grenzeloos en zonder toestemming versturen van geld. Het steunen van oppositie met BTC is misschien wel een van de puurste vormen van adoptie. Het geeft iedereen een stem: het protocol is neutraal en discrimineert niet.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTCdonatie