S2F model van PlanB voorspelt bitcoin koers van 532.000 dollar in 2024

Als je al wat langer meeloopt in de industrie, dan heb je vast weleens van het Stock-to-Flow model van de Nederlandse analist PlanB gehoord. In 2019 vergaarde de analist naam en faam met de publicatie van zijn model, waarmee er voor het eerste een serieuze poging werd gedaan om een waarde te plakken op de absolute schaarste van bitcoin. Voor de halving-cyclus van 2020 voorspelde het model een all-time high van 66.000 dollar en voor de komende cyclus geeft het model een waarde van 532.000 dollar af.

Gigantische bullrun in aantocht?

Met de voorspelling van 66.000 dollar voor de afgelopen bullrun zat het Stock-to-Flow model van PlanB behoorlijk dichtbij de waarheid. Uiteindelijk eindige de bullrun van bitcoin in 2021 op een all-time high van 69.000 dollar, waarmee de verwachtingen van het model zelfs werden overtroffen.

Inmiddels hebben we wat diepe dalen achter de rug, waarbij met name 2022 een lastig jaar was voor bitcoin en de rest van de financiële markt. Inmiddels begint de inflatie te dalen en lijkt de cyclus van renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank bijna voorbij.

Extra goed nieuws voor bitcoin is dat er begin 2024 weer een nieuwe halving op het programma staat. Op basis van dat evenement voorspelt het model van PlanB een koers van 532.000 dollar, wat betekent dat de bitcoin koers vanaf dit punt ongeveer 19 keer over de kop gaat.

Dat lijkt op dit moment een onrealistisch grote stijging, maar bitcoin heeft in het verleden gekkere dingen gedaan. Op basis daarvan is het in ieder geval niet helemaal uit te sluiten dat PlanB wederom gelijk krijgt met zijn voorspelling voor de koers.

'Als een uurwerk'

Regelmatig deelt de Nederlandse analist updates met zijn ruim 1,8 miljoen volgers op Twitter over de voortgang van bitcoin, met een focus op de koers. Ook ditmaal komt hij uit de hoek met een interessante grafiek, waarin hij laat zien dat de bitcoin koers zich nog altijd redelijk voorspelbaar gedraagt als je maar lang genoeg uitzoomt.

Net als in het verleden lijkt bitcoin op hetzelfde punt in de cyclus weer door de 2-jaar Realized Price te breken. De Realized Price is de gemiddelde koers waarvoor alle bitcoin voor het laatst van adres zijn gewisseld. Deze koers is belangrijk, omdat dit voor de gemiddelde investeerder een soort psychologische grens is.

Wat we in het verleden vaak zagen was dat de bitcoin koers deze grens na de bearmarkt weer doorbrak en het vervolgens als een steunpunt gebruikte voor een volgende bullrun. Op het moment van schrijven ligt die grens op 31.000 dollar, waardoor het interessant wordt om te zien of bitcoin er de komende weken in slaagt om die koers te heroveren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....