Samenvatting Bitcoin debat met Musk, Dorsey en Wood

369 totale weergaven

Eerder vanavond zijn Elon Musk, Jack Dorsey en Cathie Wood in discussie gegaan over Bitcoin. Het was een gesprek waar reikhalzend naar werd uitgekeken, en waar de drie een boekje open deden over hun visie op de cryptomarkt.

Musk, Wood en Dorsey

Elon Musk kon het niet laten om regelmatig Dogecoin en Ethereum te benoemen. De topman van Tesla vertelde dat hij naast zijn bedrijven niets bezit, behalve deze cryptovaluta. Het gros ervan zit in bitcoin: "Ik ben een supporter", zo vertelde hij.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Toch ging het gesprek voornamelijk over Bitcoin zélf: het energiegebruik, de schaalbaarheid ervan, hoe het de wereld verbetert en wat er nog beter kan aan de cryptomunt zelf. Je kunt het hele gesprek van ongeveer een uur hier terugkijken.

Tussen neus en lippen door, gaf Musk te kennen dat ze met SpaceX bitcoin hebben gekocht. Dat ze met Tesla voor $1,5 miljard aan bitcoin kochten was inmiddels wel bekend. De aankoop van SpaceX was daarentegen een verrassing. Om welk bedrag het gaat is niet bekend.

Van het 'dumpen' van zijn coins is ook geen sprake, zo stelde de tech-miljardair.

Energiediscussie

Musk sprak ook even kort over het toevoegen van mining rigs aan starlink-satellieten, als vervanger voor heaters. Wat betreft zijn mining-narratief (en dat het te veel energie zou verspillen), is er ook hoop. Musk gaf toe dat er een grote verandering gaande is in de mining-industrie, en dat er minder energie uit kolencentrales wordt gebruikt.

Hij verklaarde zelfs dat het "zeer waarschijnlijk" is dat Tesla weer bitcoin betalingen gaat accepteren.

Cathie Wood was stellig: Bitcoin zorgt er voor een groei van hernieuwbare energiebronnen. Ze verwees naar een paper die Ark en Square hebben geschreven.

Opmerkelijk: Musk haalde meerdere keren het Lightning Netwerk aan als schaalbaarheidsoplossing, maar ging de bigblockers-discussie niet uit de weg. Hij opperde dat grotere blocken geen probleem zullen zijn, als ze met Starlink de bandbreedte kunnen leveren aan de hele wereld.

Daarmee begreep hij helaas de essentie van het scaling-debate uit 2017 niet: het ging hem in deze discussie vooral om de decentralisatie en de toegankelijkheid van nodes, om er (in de toekomst) zelf een te kunnen draaien.

Decentralisatie

De baas van Twitter en Square, Jack Dorsey, sprak voornamelijk over de 'open source'-kant van bitcoin, en hamerde vooral op termen als decentralisatie, community en custody. Hij haalde kort aan dat ze verschillende initiatieven, waaronder de ontwikkeling van een hardware wallet.

Hij ziet het liefst een 'native currency' voor het internet, en in zijn ogen is dit bitcoin. Hij vertelt dat hij zijn inspiratie haalt uit de community en het netwerk.

Elon Musk was het hier sluitend mee eens: not your keys, not your coins. Hij benadrukte het belang van het hebben van je eigen private keys, als ultiem middel van zelfbeschikking. Tegen hacks, tegen scams en tegen overheden. Hij stelde zelfs:

"If you don't like cooperations, you should hate governments"

Uiteindelijk waren ze het allemaal met elkaar eens: Bitcoin kan voor een betere wereld zorgen, en de macht aan het individu teruggeven. Dorsey stelt zelfs dat een goed fundament van geld kan zorgen voor wereldvrede.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Elon MuskJack DorseyTesla
Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd