Schaarste van Bitcoin: er is maximaal 1,2 BTC per Nederlander beschikbaar

Dat bitcoin erg schaars is, is geen geheim meer. Maar hoe kun je zoiets goed in beeld brengen? Wist je dat er bijvoorbeeld maar 230.000 sats per wereldburger beschikbaar zijn?

Schaarste van Bitcoin

Nederlander PlanB heeft schaarste al eens gekwantificeerd door de stock-to-flow (S2F) naast de prijs in één model te zetten. S2F gaat over de hoeveelheid coins die er in omloop zijn, ten opzichte van het aantal coins dat er nog bijgemaakt worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een andere manier om het schaarste in beeld te krijgen, is door de maximale supply uit te strijken over (doel)groepen. Op timechainstats.com en satoshisperperson.com kun je een aantal leuke voorbeelden vinden.

Laatstgenoemde gaat uit van een circulating supply van bijna 19 miljoen BTC en een wereldbevolking van 8,2 miljard. Als je dan een ruwe schatting maakt, komt het neer op 230.000 sats per persoon. Omgerekend is dit nog geen 74 euro!

Maar wat als je de maximale supply van 21 miljoen verdeelt over andere groepen mensen of markten?

  1. Voor de Fortune 500 bedrijven is er 42.000 BTC per bedrijf beschikbaar;
  2. De inwoners van New York kunnen maximaal 2,5 BTC per persoon krijgen;
  3. Voor alle Amerikanen is er 0,064 BTC beschikbaar;
  4. Ale inwoners in Europa kunnen 0,0283 BTC in handen krijgen;
  5. Voor ons als Nederlanders is er 1,19 BTC te verdelen.

In deze berekening geldt dan dat álle bitcoin in handen komen van íedereen in deze groep. In de praktijk kan dit nooit gebeuren. Maar het geeft wel aan hoe schaars bitcoin is.

Als je nu 1,20 BTC hebt ter waarde van 38.400 euro, dan behoor je tot de top 50% van wat Nederlanders ooit in handen kunnen krijgen (en de rest van de hele wereld niet meegerekend).

Ruwe schatting

Let wel: de maximale supply van 21 miljoen is een mooi getal om mee te rekenen, maar in realiteit zullen er nooit zoveel BTC daadwerkelijk op de markt zijn. Een deel van deze sats zijn al verloren gegaan of zullen de komende 120 jaar nog in omloop gebracht moeten worden.

Ook schat men dat Satoshi Nakamoto zelf 1,1 miljoen BTC heeft. Wat hiermee in de toekomst gebeurt is niet uit te sluiten, alhoewel men deze coins vaak wel als verloren beschouwt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSatoshisats