SEC: bedrijven moeten bitcoinbezit openbaar maken

De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor beursgenoteerde bedrijven. Het komt erop neer dat ze hun blootstelling aan crypto-activa moeten bekendmaken.

Meer duidelijkheid gevraagd

De verklaring is op 8 december vrijgegeven. De Corporation Finance-afdeling van de SEC neemt maatregelen na de onrust op de cryptomarkt. Het heeft “een wijdverbreide verstoring heeft veroorzaakt” en daarom willen ze dat bedrijven te maken krijgen met verplichtingen omtrent openbaarmakingen (of: disclosure obligations).

Het zal onder de federale effectenwetten moeten gaan vallen. De SEC wil in beeld brengen of de gebeurtenissen die (mogelijk) hebben plaatsgevonden een impact hebben op het bedrijf.

Denk aan: faillissementen, onderpandconstructies en potentiële volatiliteit.

De beurswaakhond heeft een voorbeeldbrief bijgevoegd. Ze vragen bedrijven om aanvullende informatie over de blootstelling van het bedrijf aan crypto-faillissementen, de volatiliteit van cryptovaluta en andere belangrijke ontwikkelingen in de cryptomarkt.

Vragenlijst

Zo is de eerste vraag of het bedrijf alle “significante marktontwikkelingen voor crypto-activa” bekend wil maken die “van invloed kunnen zijn op de financiële toestand, resultaten of aandelenkoers van het bedrijf, inclusief de impact van de prijsvolatiliteit van crypto-activa”.

Daarnaast wil de SEC weten of faillissementen in de cryptomarkt het bedrijf hebben beïnvloed of kunnen beïnvloeden. Daarbij is de SEC ook benieuwd of iemand “buitensporige aflossingen of opnames” heeft verwerkt.

Ten derde wil men weten of er crypto-activa worden gebruikt als onderpand voor leningen.

In de voorbeeldbrief wordt het bedrijf ook gevraagd om eventuele risico’s voor het bedrijf te beschrijven als gevolg van ontwikkelingen qua regelgeving.

De SEC zal de indieningen selectief gaan beoordelen om de naleving ervan te controleren en verbeteren.

“Om aan hun openbaarmakingsverplichtingen te voldoen, moeten bedrijven rekening houden met de noodzaak om de ontwikkelingen op de crypto-activamarkt in hun indieningen aan te pakken.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSEC