SEC beschuldigt 17 personen van CryptoFX, een Ponzi van $300 miljoen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft juridische stappen ondernomen tegen 17 personen. Ze zouden betrokken zijn bij een Ponzi-scheme van $300 miljoen. Onder de naam CryptoFX hadden de mannen een neppe cryptobeurs opgezet.

De aanklacht van de SEC spitst zich toe op het optuigen van een frauduleus platform, waarbij aan Latino’s financiële winsten en gegarandeerde rendementen werd beloofd. Dit zou worden behaald via investeringen in cryptovaluta. Hier was echter helemaal niets van waar.

CryptoFX werd in februari 2020 officieel geregistreerd als cryptoplatform in Houston. Na enkele verdenkingen kwam de SEC tot de conclusie dat het in september 2022 het platform moest stopzetten. Bijna 18 maanden later identificeert de beurswaakhond deze week dan eindelijk 17 betrokkenen bij deze fraudezaak.

Uit het onderzoek van de SEC bleek dat de personen het geld van investeerders misbruikten en in eigen zak staken. Ze belegden dit niet in cryptocurrency’s en NFT’s. De ponzi scheme was specifiek gericht op crypto-investeerders binnen de Latino-gemeenschap in meerdere Amerikaanse staten en twee andere landen.

De toezichthouder wil dat al het verduisterde geld wordt teruggegeven. Het zet daarnaast ook in op civielrechtelijke sancties voor het wangedrag van de 17 mannen.

Lees meer over:
fraudeponziSEC