‘SEC keurt bitcoin spot ETF waarschijnlijk niet goed’, aldus oud-toezichthouder

John Reed Stark, voorheen onderdeel van de Securities and Exchange Commission (SEC), is bezorgd over de status van de bitcoin spot ETF's. Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat de commissie de lopende aanvragen gaat goedkeuren.

Politieke kwestie

Stark plaatste daarom op X een lang bericht. Hierin noemt hij een "reeks dwingende redenen" waarom de SEC aarzelt om spot Bitcoin ETF formeel te erkennen. Stark kijkt met name naar de politiek. Hij ziet een kantelpunt met de verkiezingen van 2024.

"Problemen rond cryptoregulering zijn helaas steeds partijdiger geworden bij de SEC. Dit is verrassend, want toen ik in 2017 voor het eerst over crypto begon te schrijven, was crypto helemaal geen partijdige kwestie.

"Destijds deelden bijvoorbeeld president Donald Trump, secretaris Hillary Clinton en congreslid Maxine Waters allemaal dezelfde mening over crypto, namelijk dat crypto een gevaarlijke en gruwelijke plaag was."

Volgens Stark zal het hebben van een Republikeinse president waarschijnlijk leiden tot het aftreden van de huidige SEC-voorzitter Gary Gensler. Dit maakt dan de weg vrij voor Hester Peirce, die de industrie bekend staat als de 'Crypto Mom'. Dit zou dan een gevolg hebben voor de algehele bitcoinmarkt.

"Het hardhandig optreden van de SEC tegen de cryptomarkt begon onder de door de Republikeinen aangestelde SEC-voorzitter Jay Clayton. Clayton diende als een felle en meedogenloze crypto-criticus en kan bogen op een fors meerjarig trackrecord van anti-crypto-toespraken en getuigenissen van het Congres."

Er kan echter zomaar iets veranderen als een Republikein in 2024 tot president van de VS wordt gekozen, zo stelt de ex-chief:

"Het zal de inspanningen van de SEC om crypto te handhavenaanzienlijk verminderen, waarbij waarschijnlijk voornamelijk fraudezaken worden ingediend. Ze zijn veel ontvankelijker voor het goedkeuren van een bitcoin spot ETF en de kans op belangrijke crypto-vriendelijke regelgevende maatregelen neemt toe."

De procedures rondom het aanstellen van een nieuwe SEC-voorzitter en ook de onderlinge verdeling van de posities binnen de SEC, maken Stark optimistisch. Maar voor de korte termijn blijft hij vooral bezorgd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSEC

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...