SEC keurt nieuw soort Bitcoin ETF goed

De Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) heeft een nieuw type indexfonds goedgekeurd.

Dit nieuwe type bitcoin ETF is al goedgekeurd

Het betreft goedkeuring van de Volt Crypto Industry Revolution & Tech ETF, die beleggers exposure geeft in bitcoin bedrijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe werkt het? Je koopt een aandeel in deze ETF en lift mee op de beursprestaties van bedrijven die bitcoin op hun balans hebben staan.

Denk aan bitcoin mining bedrijven zoals Hut 8 of bedrijven die een aanzienlijk deel van hun kasmiddelen hebben omgewisseld in BTC zoals MicroStrategy.

Tachtig procent van het vermogen in de ETF wordt gealloceerd aan dit soort bedrijven, zo luidt de belofte.

De ETF wordt verhandeld op de New York Stock Exchange Arca met als tickersymbool BTCR.

Dat het voor bedrijven sinds mei 2020 (de halvening) loont om bitcoin als kasreserve aan te houden, blijkt uit recente cijfers van Ecoinometrics.

Bitcoin ETF of niet?

Een bitcoin exchange-traded fund (ETF) is al jaren een veel besproken onderwerp in Amerika.

Een ETF is een financieel product die de prijs volgt van een onderliggende asset, in dit geval bitcoin.

Beleggers hoeven niet in fysieke bitcoin te investeren, maar gebruiken dit fonds om exposure te hebben in bitcoin.

Voor het gemiddelde fonds of financieel tussenpersoon is een ETF bekend terrein, want ETF's bestaan al sinds 2008 op de financiële markten. Daarom zitten er ook fiscale - en gebruikersvoordeeltjes aan zoals handelen vanuit je bestaande handelsrekening.

In Europa en Canada bestaan al bitcoin ETF's, maar op de belangrijkste markt Amerika nog niet.

Vorige week heeft de SEC het besluit van een aantal ETF's met 45 dagen voor zich uitgeschoven.

Het betrof de volgende aanvragen: Global X Bitcoin Trust, Valkyrie XBTO Bitcoin Futures Fund, WisdomTree Bitcoin Trust en Kryptoin Bitcoin ETF.

Experts verwachten dat de toezichthouder éérst een bitcoin futures ETF goedkeurt en dan pas de ETF gedekt door fysieke bitcoins.

Volgens Bloomberg-analist Eric Balchunas is de kans 75% dat een bitcoin futures ETF goedgekeurd wordt.

Prijsopdrijvend effect

Dat optimisme zorgt ervoor dat sommige handelaren proberen om een goedkeuring in de toekomst proberen te 'frontrunnen'.

Het is volgens (technisch) analisten één van de drijvers achter de prijsactie boven $55.000.

Ook omdat de Canadese ETF's tot nu toe een doorslaand succes zijn te noemen. Eersteling Purpose ETF heeft inmiddels 1,51 miljard dollar aan bitcoin onder beheer, zo blijkt uit cijfers van Bybt.

Welk effect de komst van ETF's op de prijs hebben, valt te bezien. Volgens on-chain analist Willy Woo is het goed nieuws voor de vraag naar fysieke bitcoins, zo legt hij uit in een serie tweets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsETFVS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...