3 cijfers die vandaag relevant zijn voor de bitcoin koers

3 cijfers die vandaag relevant zijn voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

1. Coin Days Destroyed

Analist Will Clemente heeft een uitgebreide draad gemaakt over de indicator Coin Days Destroyed (CDD) van Glassnode.

Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin niet uitgegeven is (stil staat).

Dus stel ik koop 0.1 bitcoin en houd deze 12 maanden in mijn wallet, dan heeft die 0.1 bitcoin 365 'Coin Days' verzameld.

Zodra een munt echter uitgegeven wordt ('spent'), dan wordt deze geclassificeerd als 'destroyed'.

Laat deze indicator een dalende curve zien, dan laat het een lange termijn vertrouwen onder deze investeerders zien.

Vlakt de indicator af, dan laat het lange termijn vertrouwen van deze groep investeerders in bitcoin zien.

Dus op de top van een bullmarkt zie je een grote mate van 'vernietiging' omdat oude munten met een lange levensduur worden uitgegeven: hodlers pakken winst.

Dezelfde 'vernietiging' neemt in bearmarkten af omdat lange termijn investeerders weer 'goedkope' bitcoin willen accumuleren.

Momenteel zien we een dalende curve van deze indicator, waaruit we kunnen concluderen dat de top van de huidige bullisch cyclus nog niet is bereikt.

Clemente bespreekt ook nog een variant op CDD om het gedrag van hodlers te meten, de zogenaamde Bitcoin Liveliness.

Deze indicator deelt aantal cumulatieve Coin Days Destroyed (CDD) door het totaal aantal Coin Days Created.

De afgelopen maanden zien we een voorzichtig dalende curve van deze indicator, een signaal van accumulatie.

2. Open interest derivaten

De prijs van bitcoin wordt bepaald op spotmarkten, maar derivatenmarkten kunnen van invloed zijn op de spotprijs. De onderliggende prijs van een futurecontract is gebaseerd op de spotprijs.

Stel dat er een toenemende vraag is naar futures, dan heeft dat een toenemende vraag naar de onderliggende asset (bitcoin) tot gevolg en daarmee een prijsopdrijvend effect.

Heeft een futureprijs een premium op de spotprijs, dan is het voor fondsen interessant om de onderliggende asset te kopen en de futures te verkopen (cash&carry winst).

Neemt de activiteit op derivatenmarkten toe, dan neemt de kans op koersschommelingen op de spotmarkten ook toe, omdat handelaren vaak op twee borden schaken.

Analist Dylan LeClair concludeert dat handelaren in derivaten voorzichtiger zijn geworden sinds april dit jaar.

Het aantal openstaande contracten is met enkele tientallen procenten afgenomen, dus minder vuurwerk vanuit de derivatenmarkten hoewel dat beeld snel kan veranderen.

Een van de slachtoffers in de huidige derivatenmarkt is BitMEX, bekend van bitcoin swaps waarbij bitcoin als margin werd ingezet.

Handelaren geven duidelijk de voorkeur aan derivaten met cash of Tether als margin, waardoor Binance en FTX duidelijk de marktleiderspositie van BitMEX hebben overgenomen.

3. Over-the-counter deals (OTC)

Over-the-counter deals zijn transacties die buiten de beurzen om gebeuren. Tevens gebruikelijk op traditionele markten zoals de aandelenmarkt.

Zodra een CEO een groot opties wilt verzilveren, dan verzilvert hij deze via een OTC-desk, om de koers van zijn bedrijf niet nadelig te beïnvloeden. Hetzelfde is van toepassing op bitcoin.

Stel je hebt een family office en belegt namens een aantal rijke families die samen 100 miljoen euro willen alloceren in bitcoin. Dan zoek je contact met een OTC-desk om die bitcoin voor je te vinden tegen een bepaalde prijs.

De transactie wordt gesettled binnen een gereguleerde handelsdesk buiten de spotmarkt om.

Bekend is dat instituties, fondsen of andere financiële tussenpersonen via OTC bitcoin kopen. On-chain zijn die transacties op te merken, maar het zijn transacties die de spotprijs niet direct en op de korte termijn beïnvloeden.

Dat verklaart waarom on-chain analisten sinds mei behoorlijk bullish zijn, terwijl de spotprijs nog achterbleef op on-chain metrics.

Deze analist ziet het aantal OTC-deals in de markt toenemen op basis van CryptoQuant data.

Het is onbekend of de algoritmes van CryptoQuant alle OTC-transacties kunnen registreren, maar het geeft een indicatie.

Het aantal bitcoin stortingen/opnames op beurzen neemt geleidelijk af, terwijl het aantal on-chain transacties van groot volume wel toeneemt.

Een signaal dat deals buiten de beurzen om aan het toenemen zijn. Denk aan partijen zoals MicroStrategy, maar ook One River, NYDIG ea.

3 cijfers die vandaag relevant zijn voor de bitcoin koers

Dat een traditionele bank zoals US Bank bitcoin opslagdiensten gaat aanbieden, is een logisch gevolg van het accumulatiegedrag van haar zakelijke klanten.

Ook de Bank of America vindt bitcoin inmiddels 'te groot om te negeren'.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Check de Bitcoin Data Update van deze week:

Lees meer over:
Bitcoin on-chain

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Eerste bitcoin futures ETF handelt vandaag op New Yorkse beurs

ProShares start vandaag met de handel in hun bitcoin futures ETF. De ProShares Bitcoin Strategy ETF is formeel het eerste op...

In Turkije heeft de bitcoin koers al een nieuwe all-time high bereikt

De bitcoin koers gaat deze maand als een raket en met een prijs van, op het moment van schrijven, 61.900 Amerikaanse dollars...

Schiet de prijs van bitcoin naar $100.000?

De bitcoinkoers, hij ziet er heel mooi uit en er alle reden om te kijken naar een verdere stijging. Nog nooit sloot de weekko...

Bloomberg-analisten: 'Tweede bitcoin futures ETF gaat nog deze week live'

Update - Vandaag start de handel in de eerste bitcoin futures ETF van ProShares, maar de handel in een tweede bitcoin futures...

Grayscale dient aanvraag in voor omzetten trust naar Bitcoin ETF

Update - Grayscale Investments, de grootste assetmanager van crypto's wereldwijd, heeft formeel een aanvraag ingediend bij de...

Bitcoin prijs tikt bijna $63.000 aan, Brazilianen steken miljarden in crypto's

De bitcoin prijs is afgelopen nacht Nederlandse tijd naar $62.983 geschoten. De huidige prijs zit 3,7% van de all-time high v...

Deze on-chain indicator springt op groen, komt all-time high nu echt in zicht?

Charles Edwards, de oprichter van Capriole Investments, is altijd scherp op verandering in on-chain indicatoren die vaak een...

Goedemorgen Bitcoin: optiehandelaren speculeren op $100.000 per bitcoin

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt. Interactive...

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. We...

Invesco trekt aanvraag voor bitcoin futures ETF in

Het bedrijf Invesco heeft haar aanvraag in een bitcoin futures ETF abrupt ingetrokken. Opvallend, want de handel in het eerst...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin migreert groot deel van haar mining capaciteit naar VS

Atlas Mining uit Singapore verplaatst een groot aantal mining machines van China naar Amerika. Het is een direct gevolg van h...

New York wil rentenieren met bitcoin via Celsius en Nexo stopzetten

De procureur-generaal van New York, het hoogste juridische van deze staat, wil dat renteplatforms zoal Celsius en Nexo stoppe...

Het vinden van een bitcoin block is weer wat lastiger geworden

Het minen van Bitcoin is weer een klein beetje lastiger geworden, een plusje van 0,95% om precies te zijn.  Het is de zeve...

Chainalysis gaat bitcoin (BTC) sparen

Chainalysis gaat een onbekend deel van haar cash omwisselen voor bitcoin. Daarmee neemt het volgende bedrijf het digitale gou...

Grayscale dient aanvraag in voor omzetten trust naar Bitcoin ETF

Update - Grayscale Investments, de grootste assetmanager van crypto's wereldwijd, heeft formeel een aanvraag ingediend bij de...

Lees meer