SEC klaagt oud FTX-baas aan voor fraude jegens investeerders

SEC klaagt oud FTX-baas aan voor fraude jegens investeerders

De Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt Samuel Bankman-Fried van het optuigen van een plan om beleggers op te lichten. Het zou gaan om investeringen in FTX Trading Ltd. Dat valt op te maken uit een vrijgegeven document.

Effectenwetten

Er lopen onderzoeken naar andere overtredingen van het effectenrecht. Ook zijn andere entiteiten en personen die verband houden met het vermeende wangedrag meegenomen in het onderzoek.

Volgens de aanklacht van de SEC heeft FTX sinds ten minste mei 2019 meer dan $1,8 miljard opgehaald bij aandelenbeleggers. Ongeveer $ 1,1 miljard daarvan zou zijn gekomen van ongeveer 90 in de VS gevestigde investeerders.

In zijn verklaringen aan investeerders promootte Bankman-Fried de beurs als een veilig en verantwoord handelsplatform voor cryptovaluta. Het zou onder andere maatregelen nemen om klantenfondsen te beschermen.

Verstrengeling vol ongenoemde risico's

Volgens de aanklacht orkestreerde Bankman-Fried in werkelijkheid een jarenlange fraude. Waarom? De SEC geeft die redenen:

  • Hij vertelde niets over de klantentegoeden die van FTX naar Alameda Research gingen.
  • Hij deelde niets over de speciale behandeling die aan Alameda op het FTX-platform kreeg. Het was in wezen een vrijwel onbeperkte "kredietlijn" die werd gefinancierd door de klanten van het platform. Ook risicomaatregelen stonden uit voor het account van Alameda.
  • Hij maakte niet bekend welk risico voortvloeide uit de blootstelling van FTX aan Alameda (en haar overgewaardeerde en illiquide activa)

De toezichthouder noemt vervolgens een reeks artikelen uit de effectenwetgeving van 1933 en 1934 die zijn overtreden.

De aanklacht van de SEC streeft tevens naar rechterlijke bevelen om toekomstige schendingen van de effectenwetgeving te voorkomen. Zo zou Bankman-Fried worden verboden om mee te doen aan de uitgifte, aankoop, aanbieding of verkoop van nagenoeg alle soorten effecten.

Ook het Amerikaanse advocatenkantoor voor het zuidelijke district van New York en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) dienen aanklachten in tegen Bankman-Fried.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin FTX

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan