Amerikaanse ministerie van Justitie start onderzoek naar gestolen geld FTX

Het drama rond de val van de beroemde cryptobeurs FTX wordt er niet bepaald kleiner op. Er is volgens verschillende aanklagers ongeveer $370 miljoen aan cryptofondsen verdwenen vlak nadat het faillissement is aangevraagd.

Gestolen tegoeden

Deze verhalen zijn op zich niets nieuws. Momenteel doen officieren echter officieel onderzoek naar deze zaak. Ze zijn ingehuurd door het ministerie van Justitie (DOJ), dat verschillende tegoeden van accounts heeft bevroren om ervoor te voorkomen dat ook dit buit wordt gemaakt.

Blockchain-analysebedrijf Elliptic kondigde twee maanden geleden aan dat de gestolen fondsen van FTX vrij snel na de hack werden ingewisseld voor altcoins op decentrale beurzen. Hier is doorgaans geen Know-Your-Customer (KYC) procedure ingebouwd. Daardoor kun je anoniem digitaal geld husselen.

Andere delen gingen door mixers om de oorsprong van de valuta te verhullen. De hacker hoopt zo te voorkomen dat autoriteiten de geldstromen kunnen volgen. Desondanks zet het ministerie van Justitie nu dus een team onderzoekers op het voorval.

Toegang tot systemen

De nieuwe CEO van FTX, John Ray III, verklaart dat degenen die bij het bedrijf betrokken waren ongeveer 24 uur voorafgaand aan de faillissementsaanvraag ongeoorloofd toegang hadden tot de systemen. De verwachting is dat het hier(door) is mis gegaan.

Het onderzoek naar de gestolen fondsen staat los van de aanklachten waarmee SBF momenteel wordt geconfronteerd. Sommigen beweren dat de diefstal mogelijk een inside job was. Er is geen significant bewijs gevonden om deze bewering te ondersteunen.

De persoon die voor de diefstal wordt veroordeeld, wordt waarschijnlijk beschuldigd van computerfraude, waarop momenteel een maximumstraf van ongeveer tien jaar staat.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX