SEC wil voor de zekerheid tijdelijk het geld van Binance.US laten bevriezen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft dinsdag een rechtbank verzocht om de tegoeden verbonden aan Binance.US te bevriezen.

SEC opent aanval, opnieuw

Het gaat om een zogenoemde TRO, een Temporary Restraining Order. Dit is een gerechtelijk bevel dat tot doel heeft te voorkomen dat iemand bepaalde acties kan ondernemen. De maatregel geldt voor een bepaalde tijd. Het betekent niet dat je per se iets verkeerd hebt gedaan.

De SEC diende een gerechtelijke document in bij de D.C. District Court. Hiermee vraagt de toezichthouder goedkeuring om activa te kunnen bevriezen die verbonden zijn aan BAM Management US Holdings en BAM Trading Services. Dit zijn de holding en operating firma's voor Binance.US, het handelsplatform voor Amerikaanse klanten van cryptobeurs Binance.

De SEC klaagde maandag Binance.US, Binance Global en oprichter en CEO CZ aan wegens een groot aantal fouten. In 13 aanklachten claimt de toezichthouder onder andere dat er niet netjes met klantenfondsen wordt omgegaan.

In de aanvraag voor een TRO staat:

"De SEC beweert dat dit nodig is op een versnelde basis om de veiligheid van de activa van de klant te waarborgen en de verdwijning van beschikbare activa (...) te voorkomen."

Ze geven enkele redenen op voor dit besluit, waaronder "het jarenlange overtredende gedrag van de beklaagden, het negeren van de wetten van de Verenigde Staten en ontduiking van regelgevend toezicht."

Een andere aanvraag pleit de SEC om duidelijkheid: "Laat zien waarom een voorlopig bevel niet zou moeten worden verleend". Ze willen dat de activa repatriëren ten behoeve van alle klanten van BAM.

Bij akkoord van de rechter, zou Binance vijf dagen de tijd hebben om ervoor te zorgen dat alleen Binance.US toegang heeft tot het geld van de klanten. Binnen 30 dagen moeten alle activa van de klanten worden overgezet naar nieuwe wallets waartoe alleen Binance.US toegang heeft.

Binance reageert

Binance.US heeft inmiddels ook gereageerd op de zaak. Naar eigen zeggen zijn "de activa van gebruikers veilig" en dat haar advocaten in contact zijn met de SEC.

"Het verzoek van het voorlopige bevel is ongerechtvaardigd en meer gebaseerd op het feit dat het SEC-personeel een voordeel verkrijgt in rechtszaken, in plaats van dat het echt oprecht bezorgd is over de veiligheid van de activa van klanten."

Volgens Binance.US zou de SEC jaren lang geen zorgen hebben geuit over de veiligheid van klantenfondsen, terwijl ze afgelopen week ook veel contact met elkaar hebben gehad. Hierin heeft de beurs de SEC willen verzekeren van de veiligheid van dit geld, maar het bleek niet genoeg. Toch dient de SEC nu deze motie in.

Ook topman CZ reageert dat deze mogelijke ingreep alleen Binance.US zou betreffen, en nieuwe het grote internationale Binance-platform:

Al met al wil de SEC dat de activa van Binance.US worden bevroren en dat er een "geverifieerde boekhouding" komt. Aan Binance zit er niets anders op dan zich te verdedigen in de rechtszaal.

De SEC beweert dat twee externe bedrijven (Sigma Chain en Merit Peak, beide van baas CZ) toegang hadden gekregen tot "miljarden Amerikaanse dollars" aan klanttegoeden van BAM Trading.

In een verklaring in reactie op de eerste rechtszaak zei Binance dat de klantenfondsen op Binance.US nooit in gevaar waren.

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuws