Amerikaanse toezichthouder: ‘Binance vermengde miljarden aan klantenfondsen’

Volgens de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de grootste cryptobeurs van de wereld "miljarden dollars" aan klantenfondsen vermengd. Binance zou dit geld volgens de Amerikaanse toezichthouder in het geheim naar een apart bedrijf hebben gestuurd.

Dit aparte bedrijf zou ook onder de controle hebben gestaan van Changpeng Zhao, de oprichter van Binance. In totaal dient de effectenregelgever maar liefst 13 aanklachten in tegen de beurs en de oprichter.

Aanklacht tegen Binance

De aanklachten variëren van het "verkeerd omgaan met klantentegoeden" tot "het liegen tegen toezichthouders en investeerders". In het kort komt het neer op: het zich niet houden aan effectenwetten.

Ook zouden de systemen van Binance niet goed genoeg zijn om manipulatieve handel op te sporen. Tot slot zou de beurs niet voldoende maatregelen hebben genomen om Amerikaanse investeerders de toegang tot de niet-gereguleerde beurs te ontzeggen.

De zaak is maandag bij de federale rechtbank ingediend. Gurbir S. Grewal, directeur van de handhavings-tak van de SEC, schrijft het volgende:

"We beweren dat Zhao en de Binance-entiteiten niet alleen de regels kenden, maar er ook bewust voor kozen om deze te omzeilen en hun klanten en investeerders in gevaar te brengen."

CZ reageert op Twitter met het getal "4". Hij bedoelt daarmee dat het allemaal FUD is.

Enkele weken geleden gingen de geruchten van de problemen met klantenfondsen ook al rond. Destijds ontkende het bedrijf van CZ alles. Patrick Hillmann, Chief Strategy Officer van Binance, schreef:

"Ze maken een complotverhaal van 1000 woorden (waarvan we verklaarden dat het niet waar is) met nul ander bewijs dan een 'voormalige insider'. We zijn heel openlijk geweest over waar het bedrijf in het verleden tekort kwam qua regelgeving."

Vorige maand kwam ook de Commodities Futures Trading Commission (CFTC) al met een civiele handhavingsactie tegen Binance. In deze zaak stelt de toezichthouder dat de beurs tegen eigen klanten handelde en een oogje dicht kneep in regels rondom Hamas, terrorisme en Rusland.

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuws