SegWit-update van bitcoin protocol viert vijfde verjaardag

SegWit-update van bitcoin protocol viert vijfde verjaardag

De dag 23 augustus is stilletjes voorbij gegaan. Bitcoinveteranen zullen bij het horen van deze datum een belletje moeten horen rinkelen.

SegWit soft fork

Vijf jaar geleden, rond block 481.824, werd namelijk de voorlaatste grote software-update in Bitcoin Core geactiveerd: SegWit. Het was een historisch moment in de ontwikkeling van bitcoin. In plaats van grotere blocken, zette bitcoin het pad van een secundaire schaalbaarheidslaag in: lightning.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Intussen wordt er bij 85% van alle bitcontransacties gebruik gemaakt van een SegWit-adres. Een erg geslaagde verbetering van het protocol dus. Maar wat is SegWit ook alweer?

SegWit staat voor Segregated Witness. Kort gezegd is het een andere manier om een bitcoinbetaling in een block te krijgen, waarbij je een deel van de transactie (namelijk de digitale handtekening) los maakt van de informatie die verplicht in de blockchain moet komen te staan.

De blockgrootte is 1 MB, maar kan optioneel oplopen naar grotere blocken (tot zelfs 4 MB). Eerder deze maand werd er bijvoorbeeld nog een block van 2,77 MB aan de blockchain toegevoegd. Maar let op: dit is optioneel, gezien SegWit een softfork betreft.

Lightning

Door de komst van SegWit kon ook het lightning netwerk worden opgetuigd. Dit was een essentiële stap, gezien bitcoin in 2017 tegen z'n limieten wat betreft de schaalbaarheid aanliep. Betalingen werden duur en/of traag.

Dankzij SegWit is het don't trust, verify-mantra realistischer gebleven voor de lange termijn. Grotere blocken zou de verifieerbaarheid van de bitcoinblockchain kunnen ondermijnen, wat dan weer gevolgen zou kunnen hebben voor de decentralisatie van het hele netwerk.

Op 1 augustus deze maand vierde bitcoin ook al de onafhankelijkheidsdag, wat te maken heeft met ditzelfde thema. Destijds lieten nodes zien dat het níet de miners zijn die de baas zijn over de bitcoinsoftware, maar de gebruikers. Er werd een stokje gestoken voor de SegWit2X-update die vanuit de New York Agreement werd voorgesteld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin SegWit

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties