Shake out bij obligatiemarkt? $130 biljoen gaat naar bitcoin, goud en aandelen, aldus deze macro goeroe

2409 totale weergaven

De ervaren macro-investeerder Luke Gromen gelooft dat tientallen biljoenen dollars zullen verschuiven van de Amerikaanse obligatiemarkt naar Bitcoin (BTC), goud en aandelen. Dat zegt Gromen in een nieuw interview met Kitco NEWS, waarbij er maar liefst 130 miljoen dollar aan liquiditeit wordt onttrokken aan de obligatiemarkt.

Shake out bij obligaties

Volgens de Amerikaanse macro-econoom zijn centrale banken wereldwijd bang om Amerikaanse staatsobligaties op te stapelen, nadat ze hebben gezien hoe de regering willekeurig de bezittingen van een land kan confisqueren. Een van de voorbeelden zijn Japanse banken die teveel Amerikaanse staatsobligaties op de balans hebben staan en nu in de problemen zijn geraakt.

Gromen legt uit: “Staatsobligaties zijn voor centrale banken niet langer risicovrije instrumenten. Als je iets doet wat de regering van de Verenigde Staten niet bevalt, nemen ze je staatsobligaties gewoon in beslag. Ze hebben dit met Rusland gedaan. Ze hebben dit met anderen gedaan.”

Wat betreft andere investeerders in staatsobligaties, denkt Gromen dat zij uiteindelijk hun bezittingen zullen verkopen omdat goud, Bitcoin en aandelen meer potentieel hebben dan obligaties. Hij benadrukt dat de Amerikaanse regering zich niet langer renteverhogingen kan veroorloven vanwege haar enorme schuldenlast, waardoor andere activaklassen aantrekkelijker worden voor investeerders.

Gromen zegt er dit over: “De obligatiemarkt van $130 biljoen is de sukkel aan de kaarttafel, en dat zal het gaan inzien. Terwijl het dat inziet, gaat het obligaties verkopen en iets kopen dat waarde behoudt. Dat iets dat waarde behoudt zal $65 biljoen in Amerikaanse aandelen zijn op dit moment, $14 biljoen aan goud op dit moment [en] $1,4 biljoen aan Bitcoin op dit moment.

Herhaling van zetten

Dat proces zal doorgaan tot de obligatieverkoop zo hoog wordt dat het ofwel onrust veroorzaakt op de treasurymarkt ofwel de rentetarieven tot een punt dwingt waarop de Amerikaanse regering haar schuldenlast niet kan betalen, waarna de Fed en het ministerie van Financiën meer geld zullen drukken om dat te beperken, wat alleen maar terug zal voeden naar goud, Bitcoin en aandelen.

Gromen: “De prikkel voor wat er nog over is in de obligatiemarkt van $130 biljoen om sneller over te stappen naar die andere activa – wassen, spoelen, herhalen… Dingen kunnen zich heel snel op zichzelf voeden.”

Bitcoin heeft niettemin te maken met veel tegenwind, waarbij de koers onder de $60.000 is geraakt, maar de afgelopen 24 uur weer iets is opgeleefd, zij het heel voorzichtig. Volgens de pseudonieme analist Moustache is BTC de all-time high van 2021 aan het hertesten. “De Crypto Fear & Greed Index signaleert ‘angst’, terwijl $BTC zijn ATH vanaf 2021 opnieuw test. Net als in 2017…net als in 2020. Ik denk dat er nauwelijks een bullisher teken bestaat dan dit.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd