Simswapping populair: T-Mobile ontvangt klachten van klanten

Bitcoin en andere cryptomunten zijn een steeds groter doelwit voor criminelen. Op allerlei verschillende manieren probeert men jouw geld te stelen. Een populaire manier om bij jouw crypto te komen zijn de zogeheten simswaps.

De helpdesk van T-Mobile op Twitter ondervindt een toestroom van klachten over simswaps. Cryptofanaten meldden dat ze de controle over accounts op hun mobiele apparaten zijn verloren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een simswap treedt op wanneer een mobiel account (telefoonnummer) wordt overgedragen van de ene simkaart naar de andere. Er vindt een simswap plaats wanneer het nummer wordt overgedragen naar een ongeautoriseerd nummer.

Is de simswap succesvol? Dan kan men via jouw telefoonnummer bij een hoop verschillende accounts komen. De fraudeur kan vervolgens gevoelige gegevens van de telefoon overnemen, inclusief bankrekeninggegevens, wachtwoorden en 2FA-gegevens.

Met voldoende informatie kunnen de criminelen bijvoorbeeld toegang krijgen tot jouw accounts bij cryptobeurzen. Op die manier kunnen ze jouw bitcoin en andere crypto gemakkelijk stelen.

Simswapping is hot

Andrew Kang, de mede-oprichter van Minerupdate.com beweert dat speciale instructies op zijn account zijn omzeild door medewerkers van T-Mobile.

In een reeks reacties zegt T-Mobile dat het het belang van zijn klanten en privacy in gedachten heeft.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”T-Mobile”]”Al onze processen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat jouw account veilig is en er precies doet wat je wil. Ons team is hier 24/7 beschikbaar als we u kunnen helpen met accountvragen. “[/penci_blockquote]

Managementconsultant en lid van de Ethereum-community Aftab Hossain suggereert dat T-Mobile een verklaring moet afleggen over de beschuldigingen van simswapping en best practices voor klanten uitlegt.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Aftab Hossain “]”Ik raad u aan om op dit moment een verklaring af te geven aan de crypto-community waarin wordt uitgelegd welke inbreuken op het beleid voor deze sim-jackings zijn toegestaan, samen met formele richtlijnen over wat klanten kunnen doen om dit te voorkomen.”[/penci_blockquote]

Cybersecurity-bedrijf Kaspersky publiceerde eerder al een artikel dat simkaartfraude steeds meer toeneemt. Met name in Brazilië en Mozambique komt dit voor, maar het kan iedereen overkomen.

Wees voorzichtig en probeer bij zo weinig mogelijk online accounts je nummer openbaar te zetten. Je kunt ook met je provider bellen om te vragen naar de mogelijkheden om dit te voorkomen.

Gestolen bitcoin

Wanneer de criminelen eenmaal bitcoin of een andere cryptomunt hebben gestolen moet die natuurlijk nog worden weggesluisd. Cryptobeurzen blijken daar populair voor te zijn.

Onderzoeksbedrijf Chainalysis heeft de geld stromen van criminelen onderzocht en maar liefst 64% van alle gestolen crypto (met behulp van ransomware) wordt naar een beurs gestuurd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscrypto