anti-witwasregister UBO cryptojurist cryptobedrijven
Nieuws » ‘64% van gestolen Bitcoin via ransomware wordt witgewassen bij beurzen’

‘64% van gestolen Bitcoin via ransomware wordt witgewassen bij beurzen’

Bitcoin– en cryptodieven maken vaak gebruik van cryptobeurzen om gestolen geld wit te wassen. Van de criminelen die ransomware inzetten om cryptomunten te stelen gaat meer dan de helft langs een beurs.

Volgens de onderzoekers van het Amerikaanse Chainalysis gaat maar liefst 64% van de gestolen valuta uiteindelijk langs een exchange.

Ransomware

De schrijvers van ransomware creëren een stukje software waarmee ze bitcoin en andere cryptomunten willen stelen. Het slachtoffer krijgt tijdens een aanval een gevaarlijk stuk software, ook wel malware genoemd.

Die malware zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je computer niet meer kunt gebruiken totdat je een borgsom betaalt. Als slachtoffer heb je twee opties: betalen of iemand inhuren om de malware te verwijderen.

Vaak is het goedkoper om gewoon te betalen, want vaak is dit soort software moeilijk te kraken. Bij dit soort aanvallen vragen de boosdoeners vaak om een borgsom in bitcoin of een andere cryptomunt.

64% van de bitcoin dieven die gebruik maken van ransomware gaan naar cryptobeurzen om geld wit te wassen, dat zeggen de onderzoekers van Chainalysis.

De blockchain onderzoekers vonden 38 (!) beurzen waar fondsen werden witgewassen. Het is niet bekend om welke cryptobeurzen het gaat.

Je kunt zelf een aantal dingen doen om je cryptomunten te beschermen: hier lees je een aantal tips van cryptobeurs Binance.

Meer strategieën

Naast beurzen is ook het gebruik van bitcoin mixers populair. Ongeveer 12% van de gestolen cryptomunten gaan door een mixer. Wanneer je gebruik maakt van een mixer krijg je je geld netjes terug, maar dan geanonimiseerd.

Ongeveer 6% wordt van persoon naar persoon gestuurd volgens Chainalysis, 9% van alle gestolen coins lijken helemaal niet te bewegen.

Volgens het onderzoek is het vaak makkelijker om uit te cashen via een beurs omdat het in deze gevallen gaat om kleinere getallen. Bij een grootschalige hack zoals recentelijk bij Binance (ruim $40 miljoen) moet je beter opletten als witwasser.

Jacht op witwassers

Verschillende instanties lijken de jacht geopend te hebben op witwassers in de wereld van crypto. Ook in Nederland zit men niet stil.

Eerder dit jaar werd er met behulp van de Nederlandse fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) een bitcoin mixer opgerold. Bestmixer zou veelal gebruikt worden om cryptomunten wit te wassen.

Deze week werd de noodklok nog geluid door verschillende bedrijven in de industrie. Nieuwe regels tegen het witwassen en financieren van terrorisme zorgen voor een hoop nieuwe administratieve rompslomp voor retailers.

Dit soort ontwikkelingen zijn, hoe vervelend witwassers ook zijn, uiteindelijk slecht voor de hoeveelheid privacy in de cryptospace. Een belangrijk onderdeel van de community is de mogelijkheid tot het zijn van (pseudo-) anoniem.

Met dit soort maatregelen willen toezichthouders steeds beter in kaart brengen welke bitcoin adressen van wie zijn, bijvoorbeeld.

Crypto zit niet stil

Er zal altijd een strijd blijven tussen twee kampen als het gaat om privacy. De cypherpunks bouwen zoveel mogelijk privacy opties. Daarna is het aan de regelmakers hoe daar mee om te gaan.

To be contiued…

Bron: Cointelegraph

Nieuw Bitcoin Journaal over: Bitcoin, het Lightning Network en de maatregelen van De Nederlandse Bank

 

 

 

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Bitcoin in week 37: Bitcoin koers, Bakkt, Lightning, China en Tim Draper

Wessel Simons

Durfinvesteerder Tim Draper blijft erbij: ‘Bitcoin naar $250.000 in 2022’

Wessel Simons

Criminelen kopen Bitcoin voor 10 keer de prijs met gestolen geld

Robin Heester

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder