Slowakije verlaagt cryptobelastingen van 25% naar 7%

De Nationale Raad van de Slowaakse Republiek keurt een plan goed om cryptobelastingen te verlagen.

Belastingregels

Het Slowaakse parlement heeft ingestemd met een amendement om “individuele inkomstenbelasting op winsten uit de verkoop van cryptocurrency te verlagen”.

Het gaat specifiek om hodlers die hun cryptovaluta ten minste twaalf maanden vasthouden en het daarna verkopen. Kortgezegd: vermogenswinstbelasting of meerwaardebelasting. Daarmee wordt er een onderscheid gemaakt tussen traders en spaarders.

Momenteel is er nog een belastingtarief van 19% of 25% (afhankelijk van de situatie). Dit gaat omlaag naar 7%. Ondanks dat het al een mooie stap is, blijft het bijzonder dat dit van toepassing is op een (buitenlandse) valuta.

Alle bedragen aan ontvangen cryptovaluta van onder de 2.400 euro zijn vrijgesteld van belastingen. Bovendien stelt de maatregel crypto-inkomsten vrij van de 14% zorgverzekeringsheffing.

Het is de tweede positieve wetsaanpassing die het parlement aanneemt. Enkele weken geleden beschermden ze het “recht van burgers om valuta te gebruiken in het licht van de discussie over een digitale euro”.

Slowakije is onderdeel van Europese Unie, waardoor het ook onderworpen is aan de MiCA-wetregels. Binnen haar eigen landsgrenzen lijkt er een cryptovriendelijk regime te ontstaan.

Eerder dit jaar startte een bedrijf een project met het minen van bitcoin met menselijke en dierlijke uitwerpselen. Het is een privaat initiatief van AmityAge, van Gabriel Kozak en Dusan Matuska. Zo is bitcoin ook een heel klein beetje een shitcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
belastingBitcoin nieuws