Bitcoin minen met ontlasting, in Slowakije start een proef

Een bitcoin mining faciliteit in Slowakije is op een wel heel bijzondere manier bitcoin aan het minen. De AmityAge Mining Farm van Gabriel Kozak en Dusan Matuska zet namelijk uitwerpselen van zowel mensen als dieren om in bitcoin.

Volgens Matuska laat het gebruik van biogas bij bitcoin mining zien dat “we de adoptie van duurzame energie echt kunnen versnellen en tegelijkertijd een betere investering kunnen maken dankzij bitcoin mining”, terwijl het ook een goedkope vorm van energie is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin minen met weinig tot geen uitstoot

Matuska geeft aan dat de energiesituatie in Europa drastisch is veranderd in november, met hogere energieprijzen en op dit moment natuurlijk het conflict in Oekraïne dat niet meehelpt. Winst maken met bitcoin mining in Europa is op dit moment een lastige en onzeker kwestie, wat Matuska zorgen baart.

“Het meest bijzondere aan bitcoin mining is dat we als het ware de ‘Bitcoin security guys’ zijn die het netwerk helpen met onze hashrate.” Zo spreekt Matuska over zijn bijzondere miningoperatie tegenover Cointelegraph.

Matuska voegt hieraan toe dat de uitstoot van de hele operatie over het algemeen heel laag is. De enige echte uitstoot die de operatie produceert is excessieve warmte die ontstaat bij het minen van bitcoin. Ook voor die warmte zijn uiteindelijk interessante toepassingen te bedenken.

‘Iedere bitcoiner zou moeten minen’

Volgens Matuska is het voor iedere bitcoiner een goed idee om ooit een eigen miner op te zetten. Al is het maar om het te proberen en te leren over het proces en alles wat er bij bitcoin mining komt kijken.

“Je kunt een hoop nuttige kennis vergaren met het opzetten van je eerste bitcoin miner. Je hoeft er in principe niet eens iets aan te verdienen, de ervaring is op zichzelf al een fortuin waard.” Zo gaat Matuska verder tegenover Cointelegraph.

Hoewel het in Nederland praktisch onmogelijk is om vanuit huis winstgevend te minen, kan het zeker leuk zijn om bitcoin beter te begrijpen. Als je het wat serieuzer wil aanpakken zijn er partijen als Compass Mining, waar je apparatuur kunt kopen die zij vervolgens voor je managen en aan de praat houden.

Daar moet wel bij vermeld worden dat Compass Mining in het verleden wat leveringsproblemen heeft gehad. Mede door het grote chiptekort dat momenteel heerst op de markt. Dat heeft ertoe geleid dat mensen soms weken tot maanden op hun miners moesten wachten. Iets wat uiteindelijk killing is voor een investering als deze.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....