Waarom de Solana ETF-aanvraag een gok kan zijn op Donald Trump’s herverkiezing

2805 totale weergaven
solana etf

VanEck en 21Shares hebben recent een aanvraag ingediend om exchange-traded funds (ETFs) te maken die gelinkt zijn aan Solana (SOL). Deze Solana ETF lijkt een gok op de mogelijke herverkiezing van Donald Trump in november. Zij hopen dat een nieuwe, crypto-vriendelijke regering onder Trump meer kans biedt op goedkeuring.

De timing van de Solana ETF aanvragen

VanEck was het eerste bedrijf dat een aanvraag indiende, gevolgd door 21Shares. De timing suggereert dat ze rekenen op een meer gunstige omgeving voor crypto onder Trump. Tot nu toe zijn alleen Bitcoin ETFs goedgekeurd in de VS, en Ethereum ETFs wachten nog op goedkeuring. Solana is logisch als volgende stap, maar heeft te maken met strenge regels.

Onder de regering-Biden is de Securities and Exchange Commission (SEC) streng. Ze vereisen een goed gereguleerde derivatenmarkt. Bitcoin en Ethereum hebben dat via CME Group’s futures contracts, maar Solana nog niet. Dit is een grote hindernis.

Nate Geraci van de ETF Store zegt dat zonder CME-traded Solana futures de goedkeuring van een spot Solana ETF onwaarschijnlijk is. Een duidelijke regulering die crypto-assets als security of commodity onderscheidt, is nodig. Of de SEC moet akkoord gaan met Solana als niet-security commodity. Ook zijn afspraken over toezicht met ongereguleerde crypto-exchanges nodig.

Trump lijkt voorstander van crypto

Donald Trump accepteert nu cryptodonaties voor zijn campagne en staat positiever tegenover digitale valuta. Dit zou sommige bezwaren kunnen wegnemen. James Seyffart van Bloomberg Intelligence denkt dat VanEck’s aanvraag een gok is op de uitslag van de verkiezingen in november. Hij zegt dat onder de huidige SEC een Solana ETF waarschijnlijk zou worden afgewezen. Maar een nieuwe regering kan dat veranderen.

Huidige wedmarkten, zoals Polymarket, geven Trump 67% kans om te winnen van president Joe Biden. Onder Biden is de SEC moeilijk te overtuigen voor crypto-producten. Een Trump-regering zou waarschijnlijk SEC-voorzitter Gary Gensler vervangen en andere prioriteiten stellen.

Belang van timing

Rapporten geven aan dat de SEC bijna klaar is om een Ethereum ETF goed te keuren. VanEck’s volgende stap was het indienen van een S-1 formulier, nodig voor het aanbieden van een nieuwe security. Maar zonder een 19b-4 formulier, dat een reactie van de SEC binnen 240 dagen afdwingt, heeft het geen zin. Als ze vandaag indienen, zou de deadline in februari 2025 vallen, net na de mogelijke start van een Trump-regering.

De aanvragen van VanEck en 21Shares lijken dus gokjes op een mogelijke Trump-regering die de regels voor crypto kan veranderen, waardoor de goedkeuring van Solana ETFs waarschijnlijker wordt. VanEck heeft niet gezegd of hun aanvraag expliciet afhangt van Trump’s herverkiezing.

Lees meer over:
Donald Trumpsolana etf

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...