S&P Dow Jones lanceert crypto prijsindexen, waaronder bitcoin (BTC)

S&P Dow Jones Indices lanceerde deze week een Bitcoin en ether prijsindex. De drie nieuwe prijsindices zijn bedoeld om beleggers meer inzicht in de prijsontwikkeling van
een bepaalde asset te geven.

Bitcoin prijsindex

De Amerikaanse onderneming geldt als één van de grootste aanbieders van marktindices. De meest bekende is wellicht de S&P 500.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vanwege de groeiende interesse en legitimiteit van cryptovaluta wereldwijd, heeft S&P nu ook specifieke prijsindices voor deze jonge assetklasse geïntroduceerd.

Het gaat om drie nieuwe indices die zijn gekoppeld
aan de twee grootste cryptovaluta: bitcoin (BTC) en ether (ETH). Het gaat om de volgende indices:

  • S&P Bitcoin Index (SPBTC): het rendement van BTC o.a per maand, kwartaal en jaar is in óógopslag te zien
  • S&P Ethereum Index (SPETH)
  • S&P Cryptocurrency MegaCap Index (SPCMC)

De Bitcoin prijsindex laat het rendement van BTC in één oogopslag zien o.a. per dag, maand en kwartaal. Het indexcijfer is het resultaat van het rendement van bitcoin gewogen naar de totale marktwaarde.

Met de indices wil S&P meer transparantie geven in het rendement van deze assets.

S&P Dow Jones lanceert crypto prijsindexen, waaronder bitcoin (BTC)

Marktdata

De achterliggende prijsdata is afkomstig van beurzen die in de ogen van S&P legitiem en betrouwbaar zijn. Hiermee moet nepvolume van minder liquide en obscure bitcoin beurzen buiten de index vallen.

De prijs en referentiedata wordt geleverd door Lukka, waar moederonderneming
S&P Global ook een belang in heeft en overigens ook investeerder George
Soros en accountancy adviseur CPA.com.

Het plan was om eind 2021 een serie indexen te starten, maar blijkbaar vroeg de
markt om een eerdere introductie.

Volgens marktvolgers zijn de komst weer een signaal dat de bitcoin markt
volwassen wordt. Steeds meer bedrijven zoeken op de een of andere manier exposure in bitcoin en andere cryptovaluta. De meest voor de hand liggende namen zijn dan Tesla, Square en MicroStrategy.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
markt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...