Staatsschuld VS groeit in één dag met $275 miljard, de helft van de waarde van alle bitcoin

Gisteren kwam het nieuws dat de regering van de Verenigde Staten in vierentwintig uur maar liefst $275 miljard (!) aan nieuwe schulden is aangegaan.

Staatsschuld

Ter vergelijking: dit getal is de helft van de waarde van álle bitcoin. Als je de totale marktkapitalisatie van bitcoin neemt, kom je uit op een totaal van $535 miljard. Dit getal is de vermenigvuldiging van de ruim 19,5 miljoen bitcoin die in omloop zijn met de huidige koers van grofweg $27.700.

De Amerikaanse overheid heeft zichzelf in één dag dus de helft van deze waarde toegekend. Als je dat omrekent, vertaalt het zich ook in $1.300 per Amerikaan per dag.

Schokkend! $275 miljard aan nieuwe schulden van de Amerikaanse overheid in slechts één dag

De totale staatsschuld is op dit moment $33 biljoen, wat evenveel is als $33.000 miljard. Vanuit dat perspectief lijkt het allemaal mee te vallen, maar vergis je niet: het is een gigantisch getal.

Commentaar

Volgens Jeff Booth, de auteur van The Price of Tomorrow, is dit allemaal niet verrassend. Hij zegt dat het mondiale financiële systeem insolvent is.

“We zijn getuige van de onvermijdelijke stijging van de exponentiële schulden.”

Dankzij de exponentiële toename van de productiviteit als gevolg van AI en andere technologieën we allemaal rijker zouden moeten zijn en minder zouden moeten werken.”

Het omgekeerde gebeurt echter als gevolg van een systeem vol schulden dat dit soort manipulatie mogelijk maakt.

Voor macro-analist Lyn Alden zijn de bovengenoemde cijfers al bijna 80 jaar niet meer gezien.

“De meeste ontwikkelde landen, waaronder de Verenigde Staten, worden geconfronteerd met een staatsschuld in verhouding tot het bbp die sinds de jaren veertig niet meer is voorgekomen.”

“De afgelopen decennia werden de structureel stijgende schuldenniveaus gecompenseerd door structureel dalende rentetarieven, waardoor de publieke rentelasten onder controle bleven.”

De huidige geldsysteem helpt wat dat betreft niet echt mee: er is niets dat de schuldcreatie remt. Iedere dollar kan door de centrale bank worden geprint en worden uitgeleend. Bij bitcoin is dat anders: íedereen moet zich aan de limiet van 21 miljoen bitcoin houden. Doe je dat niet (door bijvoorbeeld te gaan fractioneel reserve bankieren), dan loop jij een enorm risico.

De afgelopen jaren speelden de Amerikaanse schulden een belangrijke rol in het Congres. Eind mei was het schuldplafond nog een belangrijk thema. Politici hebben dit verholpen door de limiet voor enkele jaren te schrappen.

Vorige week stak ook een mogelijke shutdown de kop op, hoewel de beleidsmakers er opnieuw in slaagden een “oplossing” te vinden.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...