‘EU moet regels opstellen voor stablecoins’, aldus Hoekstra en collega’s

Niet alleen bitcoin (BTC) is het doelwit van meer regels vanuit de Europese Unie (EU). Ook producten en bedrijven in het ecosysteem kunnen rekenen op maatregelen vanuit de EU.

Ook stablecoins moeten er mogelijk aan geloven. Als het aan de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, en zijn collega’s uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje ligt worden er snel nieuwe regels opgesteld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Straffen

Uitgevers van stablecoins moeten gestraft kunnen worden als zij zich niet aan deze regels houden vinden de ministers.

Stablecoins zijn populaire plaatsvervangers van met name de Amerikaanse dollar. De grootste in de industrie is Tether (USDT). Deze munt heeft steevast een hoger handelsvolume dan bitcoin op de grootste markten. Er is meer dan 10 miljard aan USDT op de markt.

Rond de populairste stablecoin hangt echter wel een vreemde sfeer. Eerder werd al duidelijk dat op een zeker moment slechts 74% van de tether gedekt werd door dollars in de bak. Ook is het bedrijf achter Tether verwikkeld in verschillende rechtszaken: Bitfinex en Tether weerleggen aanklacht over manipulatie Bitcoin prijs.

Invloed

Het voordeel van een token als Tether is dat het relatief makkelijk te versturen is. Je hoeft niet langs de banken voor een betaling, je kunt het direct van beurs naar beurs sturen bijvoorbeeld.

Zij zien valuta uit de ‘Big Tech’ hoek als een gevaar voor het huidige systeem. Techbedrijven krijgen steeds meer invloed en begeven zich nu ook langzaam aan in de financiële wereld.

Een van de harde eisen voor een stablecoin in Europa is een logische: de valuat moeten 100% gedekt worden door de euro en andere wereldvaluta.

Eigen digitale munt

Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, gaf eerder al aan dat de EU bezig is met een eigen munt. Eventuele stablecoins kunnen daar mee concurreren en moeten dus ook in regels worden gevangen.

Lees ook: Wopke, bedankt. Je had Bitcoin zó anders moeten behandelen

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...