Strijd om stablecoins tussen Tether, Coinbase en Binance met nieuwe FDUSD

Er gebeuren bijzondere dingen in de stablecoinspace. Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, vertelde tijdens de earnings call een verhaal dat voor vraagtekens zorgt.

Nieuwe stablecoin zorgt voor opschudding

Terwijl Armstrong praat op de marktkapitalisatie van USDC, vertelde hij tussen neus en lippen door dat Binance een deel USDC had omgezet naar een andere stablecoin.

“Binance heeft zelfs een deel van hun geld van USDC naar een andere stablecoin verplaatst. Ik denk dat de gegevens die we in de afgelopen zes of zeven weken van de USDC-marktkapitalisatie hebben exclusief dat is. En dat is dus een belangrijk datapunt.”

Coinbase werkt zeer nauw samen met Circle aan USDC. Binance had lange tijd reserves in USDC-reserves.

Analisten zijn in de blockchains gedoken en denken nu dat Binance heeft gekozen om First Digital USD (FDUSD) aan te houden. Het is een volgende kleine steek in de richting van USDC, nadat het in september 2022 al automatisch de USDC's van klanten omwisselde naar BUSD's.

Dat was niet voor lang, want dankzij de Department of Financial Services van New York moest Paxos stoppen met het uitgeven van de dollartoken van Binance. Daarna richtte de beurs zich op TrueUSD (TUSD). Ook TUSD kwam in de problemen en de waarde is allerminst stabiel.

FDUSD, new kid on the block

Binance is sindsdien overgestapt op een andere relatief onbekende stablecoin: FDUSD. Het is uitgegeven door een bedrijf in Hong Kong.

Het valt ook Paolo Ardoino van Tether op. Hij schrijft zelfs:

"Is het niet interessant dat USDt enigszins onder druk wordt gezet (rond de 10 basispunten, alleen maar om marktmakers ertoe aan te zetten te reageren), en USDc, de belangrijkste concurrent waarvan je zou verwachten dat hij profiteert van de situatie, toch nog steeds wordt ingewisseld (tokens voor echte dollars, red.), terwijl een concurrent die twee dagen geleden is geboren alles er plotseling bij krijgt? Precies! Het voelt absoluut organisch aan en helemaal niet manipulatief ????. Sommige mensen leren het nooit. ????"

Ardoino geeft daarmee indirect aan dat hij denkt dat Binance een spelletje speelt met stablecoins.

Saillant detail: Binance zorgde ervoor dat FTX instortte toen het de FTT-token dumpte. Nu zorgt het er voor dat stablecoins iets minder stabiel zijn. Kijk alleen maar naar de koers van USDT, hieronder.

Strijd om stablecoins tussen Tether, Coinbase en Binance met nieuwe FDUSD

En leg daar dan ook de marktwaarde van alle USDC's van de laatste 180 dagen naast, zie hieronder. USDC heeft al langere tijd te maken met minder interesse.

Strijd om stablecoins tussen Tether, Coinbase en Binance met nieuwe FDUSD