Grote update van bitcoin wordt nog weinig gebruikt

Taproot is de grootste update voor Bitcoin sinds SegWit die een hoop nieuwe functionaliteiten mogelijk maakt. Dankzij Taproot is het onder andere mogelijk om Lightning-kanalen te openen zonder dat on-chain te zien is of het om een normale transactie of een kanaalopening gaat.

Hoewel Taproot in november 2021 is gelanceerd is de adoptie momenteel nog behoorlijk laag te noemen. De beschikbare data van transactionfee.info laat zien dat ongeveer 0,37 procent van alle transacties momenteel Taproot gebruikt. SegWit heeft op dit moment een adoptie van 85 procent.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ontwikkelaars zijn optimistisch

Ondanks de relatief lage adoptie van Taproot tot nu toe zijn de meeste Bitcoin ontwikkelaars nog positief gestemd. Ze hebben er vertrouwen in dat de adoptie van Taproot met de tijd zal toenemen, op dezelfde manier als SegWit.

Al moet gezegd worden dat een adoptie van 0,37 procent van de transacties wel heel laag is. De kans is echter groot dat hier verandering in komt zodra er meer toepassingen bijkomen die gebruikmaken van Taproot.

Een andere reden voor het lage gebruikspercentage van Taproot is het feit dat maar weinig exchanges P2TR (pay-to-Taproot) adressen hebben geïmplementeerd. Slechts twee van de 54 grootste exchanges ter wereld zijn inmiddels zo ver.

Ontwikkeling Bitcoin gaat door

Afgezien van de ietwat trage adoptie van Taproot gaat de ontwikkeling van Bitcoin door, ondanks de indruk, gevoed door de kritiek op Proof-of-Work, dat Bitcoin weinig tot niet verandert.

“Veel van de ontwikkelingen gaan niet zozeer over het toevoegen van functionaliteiten, maar meer over ‘achter de schermen’ werk dat de software, het protocol en het netwerk meer robuust, gedecentraliseerd, veilig en efficiënt maakt.” Aldus een anonieme ontwikkelaar.

Daarnaast zijn er met Miniscript, BIP324, Erlay, package relay, assumevalid/assumeutxo nog vele componenten waar aan gewerkt wordt om Bitcoin te verbeteren. Voor de buitenstaanders lijkt het project soms wellicht stil te staan, maar daar is niets van waar.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....