Taproot is nu te gebruiken op het Bitcoin testnet

Het was een event waar veel Bitcoiners erg druk mee waren: de lock-in van de code van Taproot in Bitcoin Core. Nu dit definitief achter de rug is, lijkt alle aandacht voor deze softfork te zijn verdwenen. Afgelopen week gebeurde er echter weer iets significants: Taproot is geactiveerd op testnet.

Taproot op testnet

Eerst over kort wat meer context, en daarvoor gaan we terug naar 12 juni. Op dat moment bereikte Bitcoin de benchmark van 90% van de blocken die binnen één difficulty epoch vóór de activatie van Taproot stemden. Daardoor kreeg de software update een 'lock-in' om later geactiveerd te gaan worden. Lees in het artikel van destijds meer over deze activatiemethode, genaamd Speedy Trial.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Taproot is een update van het Bitcoin Core protocol. Het verhult alle transacties in een jasje van digitale handtekeningen (Schnorr Signatures) in combinatie met een MAST-structuur. Deze technische hoogstandjes zorgen er onder andere voor dat betalingen meer privacy krijgen en ook op meer manieren programmeerbaar zijn. Een flinke en serieuze upgrade dus!

Op mainnet zal Taproot geactiveerd worden vanaf block 709.632, naar verwachting in november dit jaar. Sinds vorige week is Taproot echter al wél actief op testnet. Daardoor kunnen developers hun code testen met de nieuwe functionaliteiten die door Taproot mogelijk gaan worden.

Bitcoin-ontwikkelaars Athony Towns en Benthecarman tweetten hier al over. De activatieregels voor testnet zijn trouwens net wat anders dan voor mainnet. Het ging hier om minimaal 75% van de blocken, ipv >90%,

Activatie en nodes

In november wordt Taproot dus op mainnet geactiveerd. Maar met testnet is dit een mooie tussenstap, waardoor ontwikkelaars al nieuwe applicaties kunnen bouwen en testen, zoals Payment Pools.

Een groot deel van de Bitcoin nodes is trouwens nog niet geüpdatet naar de nieuwste versie waarin de Taproot-code staat. Dat hoeft echter ook niet per se, gezien het een softfork betrof. Draai je een node en ben je voorstander van Taproot? Check dan even of je al de nieuwste versie van Bitcoin Core draait.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!