Techbedrijven ontslaan massaal personeel, wat betekent dat voor bitcoin?

Amerikaanse techbedrijven ontslaan in 2023 massaal personeel, waarschijnlijk met name vanwege de hoge druk van de rente, die door de Federal Reserve in recordtempo is opgevoerd van nul naar de huidige 5,25 procent. In 2023 zijn er op dit moment al 190.000 mensen ontslagen door een totaal van 1.700 bedrijven.

2022 al voorbij

In 2022 lag het totaal aan ontslagen op 165.000, waardoor we dat getal al na vier maanden gepasseerd zijn in 2023. Januari was wat dat betreft de zwaarste maand sinds 2001, met een totaal van 89.500 ontslagen. Het totaal sinds 2022 ligt nu op 355.000 ontslagen over een groep van slechts 1.700 bedrijven.

Het aantal ontslagen begon sinds november 2022 echt in een hogere versnelling te komen. Over de afgelopen zeven maanden alleen al zijn er nu 255.000 mensen ontslagen. De meeste bedrijven geven de economische onzekerheid aan als de voornaamste reden voor de ontslagrondes.

Techbedrijven ontslaan massaal personeel, wat betekent dat voor bitcoin?

De stevige stijging in het aantal ontslagen lijkt vooral te liggen in de stijgende rentes en de inflatie die plakkerig blijft. Daardoor hebben consumenten effectief gezien minder te besteden en gaat de hand op de knip. Langzaam maar zeker gaan de bedrijven dat voelen en zien we de economie richting een recessie afglijden.

Vreemde situatie

De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft wat dat betreft een mysterieus fenomeen. Als we op dit tempo doorgaan, dan komt het totaal aan ontslagen binnen de tech-industrie op meer dan 500.000 te liggen, terwijl de werkloosheid op het laagste niveau in 54 jaar staat.

Op het moment van schrijven is de werkloosheid 3,4 procent, wat helemaal niet rijmt met de trend die we momenteel binnen de tech-industrie zien. Zal dit percentage de komende maanden ook exploderen? Dat gaan we zien. Tot nu toe blijft de arbeidsmarkt verrassend weerbaar in de Verenigde Staten.

Mocht de werkloosheid echt gaan pieken, dan kan dat in combinatie met de hoge rentes, de bankencrisis en de zwakte binnen de vastgoedsector voor een hoop ellende zorgen. Het is nog maar de vraag hoe bitcoin daarop zou reageren.

In theorie is bitcoin een soort veilige haven in tijden van economische rampspoed, maar in eerste instantie moeten mensen de rekeningen nog altijd betalen met Amerikaanse dollars. Mocht de pleuris echt uitbreken, dan is een vlucht naar dollars misschien het meest waarschijnlijke scenario in de begindagen van de recessie.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....