TeraWulf verdient bitcoin met kernenergie

Bitcoin minen met kernreactoren? Dat klinkt voor de gemiddelde Nederlander als een futuristische toepassing. TeraWulf is er echter mee begonnen. Het Amerikaanse bedrijf heeft de Nautilus Cryptomine geopend.

Kernenergie voor cyberspace

Het is naar verluidt de eerste bitcoin mining farm die rechtstreeks aansluit op een kernreactor. Het plan om bijna 8.000 rigs online te zetten, is inmiddels succesvol voltooid. Samen zouden deze goed zijn voor een rekenkracht van ongeveer 1,0 exahash per seconde (EH/s).

Het bedrijf verwacht de komende weken nog ongeveer 8.000 extra mining rigs op het net aan te kunnen sluiten. Daarmee moet de in Pennsylvania gevestigde Nautilus-farm over twee maanden 1,9 EH/s aan rekenkracht inleggen. Dit valt op te maken in een persbericht.

Naar eigen zeggen is dit de eerste locatie waar er “betrouwbare, koolstofvrije en 24×7 baseload-stroom wordt afgenomen bij een nucleaire reactor.”

Het zou gaan om een joint venture met de Texaanse energieproducent Talen Energy. TeraWulf heeft een belang van 25% in dit bedrijf.

Lage kosten

Daarnaast heeft TeraWulf haar kosten aanzienlijk kunnen verlagen. Ze hebben een contract getekend waardoor ze vijf jaar lang elektriciteit kunnen afnemen tegen een prijs van 2 cent per kilowattuur (kWh),

Dit brengen de gemiddelde energiekosten voor het bedrijf omlaag tot ongeveer 4 cent/kWh. Dat is veel minder dan het Amerikaanse industriële gemiddelde van 9 cent/kWh. Deze getallen dateren van december 2022 en komt van het Energy Information Administration.

Ter vergelijking: TeraWulf betaalt in New York op een andere farm ongeveer 5 cent/kWh.

Het is een groot contrast met de situatie van het mining bedrijf vergeleken met vorig jaar. Toen haalden ze in aller ijl nog $10 miljoen aan vers kapitaal op om schulden af te dekken.

Twee maanden geleden werd de stap naar kernenergie al aangekondigd. Nu is dit dus (deels) voltooid, met de 8.000 rigs die inmiddels staan te ronken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining