Terraform Labs en Do Kwon bereiken voorlopige schikking met SEC

5372 totale weergaven

Terraform Labs en oprichter Do Kwon zijn in principe akkoord gegaan met een schikking in een civiele fraudezaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De schikking, aangekondigd op 30 mei 2024, komt nadat de SEC het bedrijf en Kwon beschuldigde van het misleiden van beleggers in cryptocurrency, wat leidde tot de ineenstorting van de stablecoin TerraUSD in 2022. 

SEC beschuldigingen

De zaak van de SEC tegen Terraform Labs en Kwon richtte zich op beschuldigingen dat ze de stabiliteit van TerraUSD verkeerd hadden voorgesteld, een stablecoin die bedoeld was om een waarde van $1 te behouden. De SEC beweerde ook dat het bedrijf ten onrechte beweerde dat zijn blockchaintechnologie werd gebruikt in een populaire Koreaanse mobiele betaalapp. In april stelde een jury in Manhattan Kwon en Terraform Labs aansprakelijk voor beschuldigingen van civiele fraude. U.S. District Judge Jed Rakoff heeft beide partijen gevraagd om ondersteunende documentatie voor de schikking tegen 12 juni in te dienen.

Financiële straffen en invloed op de markt

De SEC wilde in eerste instantie aanzienlijke straffen, waaronder $5,3 miljard terugbetaling, een boete van $420 miljoen voor het bedrijf en een boete van $100 miljoen voor Kwon. De toezichthouder wilde Kwon ook verbieden om te handelen in crypto-effecten. Terraform Labs pleitte voor veel lagere straffen en stelde een boete van $1 miljoen voor het bedrijf voor en minder dan $1 miljoen voor Kwon. De eis van de SEC vertegenwoordigt een van de grootste boetes die zijn voorgesteld voor een cryptocurrency-project.

Na het nieuws over de schikking steeg Terra’s LUNA token met 38% en bereikte zijn hoogste niveau sinds 12 april. De stijging weerspiegelt de opluchting en het optimisme van de markt over de oplossing van de juridische strijd.

Lopende juridische uitdagingen

Do Kwon, die in maart 2023 in Montenegro werd gearresteerd voor het vervalsen van reisdocumenten, blijft op borgtocht. Hij wordt door zowel de VS als Zuid-Korea uitgeleverd, waar hem ook verwante strafrechtelijke vervolging ten laste wordt gelegd. De juridische problemen van Kwon duren voort terwijl de autoriteiten in Montenegro beslissen over zijn uitlevering.

Implicaties

De ineenstorting van TerraUSD en het bijbehorende token Luna in mei 2022 resulteerde in aanzienlijke verliezen voor beleggers, waarbij de SEC de gecombineerde verliezen op meer dan $40 miljard schat. De zaak heeft de behoefte aan strenger regelgevend toezicht in de cryptocurrency-industrie onderstreept om soortgelijke voorvallen in de toekomst te voorkomen.

De agressieve houding van de SEC bij het handhaven van de regelgeving in de cryptoruimte onderstreept de uitdagingen waarmee bedrijven te maken hebben bij het naleven van de bestaande wetten. De schikking met Terraform Labs en Kwon markeert een kritiek moment voor de industrie bij het navigeren door de complexiteit van regelgevende kaders en de bescherming van investeerders.

De voorlopige schikking tussen Terraform Labs, Do Kwon en de SEC betekent een mogelijke oplossing voor een van de belangrijkste fraudezaken in de cryptocurrency sector. Terwijl de partijen de schikkingsvoorwaarden afronden, zal de sector de uitkomst en de implicaties voor toekomstige regelgevende acties en marktstabiliteit nauwlettend in de gaten houden.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....