Offshore bank achter stablecoin Tether: ‘We gebruiken Bitcoin als dekking’

De offshore bank achter stablecoin Tether (USDT) heeft een “aanzienlijke positie” in Bitcoin (BTC). Dat verklaart de Chief Investment Officer van Deltec gevestigd op de Bahamas in een update naar haar klanten.

Deltec is de offshore bank die Tether Inc. gebruikt als dekking voor USDT. Tether is de belangrijkste stablecoin in het ecosysteem van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin markt en Tether USDT

Volgens de laatste cijfers, opgesteld door Coin Metrics, is er voor 25 miljard dollar aan USDT in de markt. Het is een belangrijke schakel, omdat handelaren de munt gebruiken om BTC te kopen of te verkopen.

De transacties worden namelijk verwerkt op de blockchain en niet op een traditioneel betaalnetwerk zoals SEPA.

Offshore bank achter stablecoin Tether: 'We gebruiken Bitcoin als dekking'
bron: Coin Metrics

Maar in de markt zijn er ook ernstige vraagtekens omtrent de dekking van de USDT.

Uit een nog lopende rechtszaak tegen iFinex bleek dat USDT een dekking in dollars heeft van 74%. En niet 100% zoals eerder geclaimd.

Dat is dus een risico, want stel dat elke houder zijn dollars wilt claimen achter de USDT, dan krijgt Tether een liquiditeitsprobleem. iFinex heeft destijds ook verklaard dat een ‘mandje van fiat valuta en andere assets’ door de dekking zorgen.

Daar is altijd schimmig over gedaan, want niemand wist waar dat mandje ook bestond.

Deltec heeft “aanzienlijke” som bitcoin

Nu blijkt dat Deltec Bank, de offshore bank van Tether, een “aanzienlijke” positie in bitcoin heeft. Chief Investment Officer Hugo Rogers claimt deze BTC voor een prijs van $9.300 te hebben gekocht. Een gok die in 2020 goed uitpakt, omdat de koers inmiddels door de $40.000 is gegaan in 2021.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De aankoop blijkt een goede zet te zijn geweest. We verwachten dat dit in 2021 ook gaat uitpakken omdat er een liquiditeitscrisis in de markt eraan komt.'[/penci_blockquote]

Daarmee verwijst hij naar de uitdaging bij bitcoin beurzen: een tekort aan bitcoin maar ook aan dollars of Tether. Een partij als eToro waarschuwt voor eenzelfde probleem vanwege de huidige prijsgekte in de bullmarkt.

Terug naar Tether. Uit de bekentenis van Rogers is op te maken dat USDT deels gedekt is door bitcoin? Ook dat is een risicovolle aangelegenheid.

Want stel dat de BTC koers plots zakt, dan loopt de liquiditeit van USDT weer gevaar.

Transparant of niet?

Het is volgens een analyse van Decrypt behoorlijk schimmig of er nu een directe relatie is tussen de reserves van de Deltec Bank en de dekking van USDT. Is Tether de belangrijkste klant van Deltec, een vrij onbekende bank, of niet?

Het laatste rapport (PDF) waarin Tether inzicht geeft in de dekking dateert van 1 juni 2018. Daarin is vermeld dat er 2,54 miljard dollar aan Amerikaanse dollars op twee aparte bankrekeningen staat. Eind oktober 2018 stond er nog ruim 1,8 miljard dollar aan cash op de balans.

Maar het is niet duidelijk of Deltec haar bitcoin aanhoudt voor Tether of niet, ook omdat Deltec meer klanten heeft. Denk bijvoorbeeld aan derivatenbeurs FTX, waar Binance een belang in heeft genomen.

Ook zij hebben USDT nodig om hun futurescontracten aan te bieden, want die worden deels in USDT gesettled. FTX biedt op haar beurt moederbedrijf Binance weer meer liquiditeit via haar handelsplatform.

De CEO Sam Bankman-Fried van FTX licht dit toe op Twitter. Ze zijn gehouden aan kantooruren van de bank om aan dollars te komen of deze te storten.

Anderen wijzen op een verregaande verstrengeling van bedrijfsbelangen. Zo zou Bifinex, de exchange die net zoals Tether onder de iFinex paraplu valt, een belang van 25% hebben in Deltec. Maar dat is door geen enkele betrokken partij bevestigd of ontkend.

Bennett Tomlin heeft zo zijn vraagtekens bij de verklaring van Hugh Rogers.

Want hoe ziet die constructie er dan uit? Stablecoin Tether is voor haar dekking verantwoordelijk van offshore bank Deltec, terwijl Bitfinex een belang heeft in deze bank.

Dan is er nog een tweede beurs, FTX die voor haar dollars afhankelijk is van datzelfde Deltec. Binance heeft weer een belang in FTX. Hoe zit het dan tussen de relatie Bitfinex, Tether en Deltec aan het ene kant, en FTX en Binance aan de andere kant.

Het toont een inkijkje in een toch belangrijk segment om de (semi-gereguleerde) handel in Bitcoin onder druk van de toenemende interesse in de lucht te blijven houden.

De prijs in euro:

Lees meer over:
tetherusdt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...