Tether en Bitfinex betalen $42,5 miljoen na schikking

Tether en Bitfinex betalen $42,5 miljoen in een rechtszaak met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De CFTC is een Amerikaanse toezichthouder dat in het leven is geroepen om ‘de markt te beschermen’.

Tether is het bedrijf achter de gelijknamige stablecoin. Momenteel is er $69 miljard (!) aan tether in omloop. Het bedrijf heeft volgens de CFTC ‘onwaarheden en misleidende informatie’ verspreid.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tether en Bitfinex vallen beide onder de vlag van het bedrijf iFinex.

In het persbericht van de CFTC is meer te lezen:“Tether hield op verschillende momenten een deel van de Tether-reserves aan op andere bankrekeningen dan de Tether-bankrekeningen. Tether geeft aan dat het soms ook vorderingen en niet-fiat activa onder zijn getelde reserves omvatte; en geeft verder aan dat Tether niet heeft gefaald om te voldoen aan een inwisselingsverzoek voor tether-tokens.”

De CFTC heeft een zaak met Bitfinex ook direct afgehandeld: “Bitfinex heeft zich beziggehouden met illegale, niet-beursgenoteerde handelsgoederentransacties in digitale activa met Amerikaanse personen op het Bitfinex-handelsplatform en opereerde als een futures Commission-handelaar (FCM) zonder zich te registreren zoals vereist.”

Onderdeel van de de deal is dat zowel Tether als Bitfinex niet nog een keer de fout in gaan.

Boekhouding van Tether

Er werd in het verleden gezegd dat elke tetherdollar werd gedekt door échte dollars. Dit klopt echter niet. Het bedrijf gebruikt namelijk andere financiële instrumenten om tot de juiste dekkingsgraad te komen.

De precieze structuur kun je hier meer over lezen. Hieronder vind je een korte samenvatting:

De meerderheid, namelijk 85% van de reserves van Tether, werd ten tijden van de audit aangehouden in de categorie “Cash & Cash Equivalents & Other Short-Term Deposits & Commercial Paper”. Dit wordt aangevuld met bedrijfsobligaties, edelmetalen en leningen.

Tether en Bitfinex betalen $42,5 miljoen na schikking

De grootste categorie is op te delen in verschillende soorten activa: commercieel schuldpapier en depositocertificaten vormen de meerderheid van 58% (van deze 85%). Kortlopende staatsobligaties zijn goed voor 29%, en cash geld en bankdeposito’s voor 12%. Tot slot maken ‘reverse repo notes’ de schijfdiagram vol met de resterende 2%.

Tether en Bitfinex betalen $42,5 miljoen na schikking

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...