Tether gaf tot 2021 maar liefst $11,6 miljard aan leningen uit

1029 totale weergaven

De uitgever van stablecoin Tether heeft tussen juni 2019 en mei 2021 maar liefst $11,6 miljard aan leningen met onderpand uitgegeven. Dat blijkt uit documenten die deze week zijn vrijgegeven door de procureur-generaal van New York.

Leningen

Van de 694 leningen was 89% van het totale bedrag aan leningen uitgegeven tegen bitcoin als onderpand. In 9% van de gevallen legde men ether in als collateral. De resterende 2% werd verdeeld tussen Tether Gold (XAUT) en niet nader genoemde effecten.

Tether ontving in totaal 450.000 BTC aan onderpand en 1,1 miljoen ETH.

Uit de documenten blijkt ook dat in die periode $8 miljard aan leningen is terugbetaald. Al deze informatie komt naar buiten dankzij een rechtszaak om een juridische schikking. In een verklaring schrijft het bedrijf:

“Tether was in het verleden betrokken bij leningen, zoals is onthuld in onze onafhankelijke, externe assurance-verklaringen, aan een selecte groep van grotere Tether-klanten. De leningen waren overcollateralized.”

In december 2022 zei Tether dat het in de loop van 2023 het aantal gedekte leningen in zijn reserves tot nul zou terugbrengen.

Juridische strijd

De documenten zijn verzameld door de New York Attorney General (NYAG) tijdens haar onderzoek naar Tether. Het resulteerde in februari 2021 in een schikking en een boete van $18,5 miljoen. De reden hiervoor was dat het geld naar Panama stuurde, waarna er $700 miljoen aan fondsen tijdelijk kwijt raakten.

Nu komt de informatie eindelijk vrij na een verzoek van CoinDesk. Ze berusten daarbij op de Amerikaanse versie van de Wet openbaarheid van bestuur. Tether schrijft dat het nog heeft geprobeerd om dit te voorkomen, omdat er verkeerd met deze informatie zou kunnen worden omgegaan door “kwaadwillende actoren”.

Het bedrijf benadrukt dat het nu heel anders te werk gaat dan in 2020. In het persbericht antwoord het ook vragen over Chinees schuldpapier, de custody van het onderpand en nog veel meer.

Eerder deze zomer bleek dat Tether een goed jaar achter de rug heeft. Het maakte zelfs een nettowinst van $1,5 miljard en houdt ook bitcoin en goud aan als bedrijfsreserves. Let op: dit is níet onderdeel van de USDT-dekking.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
tether