Tether in de markt blijft steken op $64 miljard, dit is de reden

De voorraad Tether (USDT) in de bitcoin markt blijft steken bij $64,25 miljard in de markt juni. Dat blijkt uit cijfers van The Block. Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

De bitcoin prijs in euro’s:

Tether USDT

Stablecoins zijn cryptomunten die gedekt zijn door fiat valuta zoals de Amerikaanse dollars. Het voordeel van stablecoins: de transactie lopen over de rails van een blockchain in de vorm van een token. Dat is sneller en goedkoper dan bancaire transacties via bijvoorbeeld SEPA.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met name handelaren die snel in en uit de markt willen stappen, spinnen garen bij Tether en zijn kleinere broertjes zoals USDC. Door de bank genomen is met name USDT ook een motor voor de bitcoin koers. Uit onderzoek blijkt: naarmate de voorraad USDT in de markt (snel) toeneemt, dan is de kans groter dat de bitcoin prijs stijgt.

Maar sinds 1 juni vlakt de hoeveelheid tethers in de markt af bij $64,25 miljard. Hoe is de afvlakkende groei te verklaren?


Paolo Ardoino, de technische man van Tether, zegt dat de sterk afgenomen interesse in bitcoin futures de reden is van de afgenomen vraag naar USDT. Het is nu eenmaal de meest populaire munt om te wisselen op exchanges zoals Binance en FTX.

Minder speculatie

Uit de cijfers blijkt wel degelijk een flinke duikeling van het aantal openstaande contracten sinds medio mei. Toen kelderde de prijs naar $30.000 na een top bij $64.000. Er was simpelweg teveel speculatie op een hogere koers, waarna de markt kantelde. Nu is de derivatenmarkt afgekoeld.

Op de piek in mei was er sprake van 20 miljard dollar aan open interest en dat was op 18 juni nog ‘maar’ 13 miljard dollar. Een afname van 35%. Een slecht signaal voor de markt, want deze is gebaat bij een continu instroom van kapitaal.

Volgens Ardoino zijn stablecoins zeer afhankelijk van marktontwikkelingen, waarbij hij een vergelijking maakt tussen eb en vloed. We zitten nu duidelijk in een fase waarbij het ‘zeewater’ afgaat. Ook andere stablecoins zien een afname in volume.

Met een marktaandeel van ruim 60%, is Tether nog steeds de koning van de stablecoinmarkt, maar het aandeel van USDC, een product van Coinbase en Circle, neemt toe. Momenteel is er nog 106 miljard dollar aan stablecoins in de markt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
tether

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...