Tether (USDT) garandeert niet meer 1-op-1 dekking met dollar

Crypto alert –Tether (USDT) garandeert niet meer dat elke USDT daadwerkelijk met één echte Amerikaanse dollar is gedekt. Het bedrijf achter de grootste ‘stablecoin‘ beweerde dat altijd wel. Nu blijkt dat Tether stilletjes de claim van hun website heeft ingetrokken en vervangen met een flink verwaterde versie.

Tether: geen 100% dekking met dollar

Oorspronkelijk vermeldde de website van Tether dat elke USDT equivalent was aan één Amerikaanse dollar. Dat is nu vervangen door een tekst waarin staat dat de reserves niet alleen uit traditionele valuta kunnen bestaan, maar ook uit andere bezittingen en uitstaande leningen. Dat geldt ook voor leningen aan geaffilieerde bedrijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Every Tether is always 100% backed by our reserves, which include traditional currency and cash equivalents and, from time to time, may include other assets and receivables from loans made by Tether to third parties, which may include affiliated entities (collectively, “reserves”). Every tether is also 1-to-1 pegged to the dollar, so 1 USD₮ is always valued by Tether at 1 USD.” – Nieuwe tekst Tether website

oude voorwaarden

Tether (USDT) garandeert niet meer 1-op-1 dekking met dollar

nieuwe voorwaarden

Tether (USDT) garandeert niet meer 1-op-1 dekking met dollar

Breder te interpreteren

Dat is een flinke verruiming van de eerdere claim. Critici wijzen erop dat de nieuwe tekst veel breder te interpreteren is en helemaal niet dezelfde garanties biedt. Bezittingen kan immers bijna overal op duiden. Volgens het bedrijf is de wijziging enkele weken geleden al gedaan en zijn klanten via de website akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden. Via social media en Reddit bereikt het nieuws de meeste mensen echter nu pas.

Controverses

Vanuit de community klinkt vooral bezorgdheid. De firma is inmiddels al jaren regelmatig in opspraak vanwege controverses rondom de solvabiliteit van het bedrijf. Daarbij worden vaak vraagtekens geplaatst bij de claims van Tether dat het voldoende geldreserves heeft voor elke USDT dollar die in omloop is. Het wantrouwen wordt verder aangewakkerd omdat het bedrijf tot op heden nog nooit een officiële audit heeft ondergaan. Ook de regelmatige problemen met bankenpartners sterken het vertrouwen niet.

Bitfinex en Tether

Tether is daarnaast zeer nauw verbonden met de crypto handelsbeurs Bitfinex. Bitfinex is één van de oudste en grootste crypto handelsbeurzen en de nauwe relatie met Tether is regelmatig in opspraak. Zo vermoeden sommigen dat Bitfinex samen met Tether geld uit het niets hebben getoverd om de prijs van Bitcoin in 2017 met niet-bestaande dollars onnatuurlijk hoog te stuwen. In Amerika is inmiddels een officieel onderzoek gestart door de autoriteiten. De wijziging van de tekst op de website kan duiden op een strategische voorbereiding op dit onderzoek.

Gebakken lucht

De relatie met Bitfinex is ook nu weer onderwerp van discussie. De reserves van Tether kunnen volgens de nieuwe tekst namelijk bestaan uit uitstaande leningen van Bitfinex richting Tether. Als Bitfinex dus Tether dollars zou bestellen maar niet betalen, kan deze uitstaande lening als onderpand worden aangewezen voor de gecreëerde Tether dollars. In dat geval worden de Tether dollars door niets gedekt en wordt er eigenlijk geld uit niets gecreëerd.

Gevolgen

Als dat geld vervolgens gebruikt is om Bitcoin en andere cryptovaluta op te bieden kan dat rampzalig uitpakken voor de cryptomarkt. Het zou mogelijk betekenen dat veel van de waarde van cryptovaluta gebaseerd is op niet-bestaande dollars. Als dit zo blijkt te zijn verwachten sommigen dat de gehele markt erdoor kan laten imploderen. Anderen zien het in een positiever daglicht. Zij wijzen erop dat het ecosysteem op de langere termijn beter af is zonder manipulatie en malafide deelnemers.

Tether alternatieven

Gelukkig is Tether (USDT) allang niet meer de enige stablecoin op de markt. Juist vanwege de schimmigheid rondom Tether zag de concurrentie haar kansen schoon. Verschillende gereguleerde alternatieven ontpopten zich zoals de USD Coin (USDC) van Coinbase en Goldman Sachs dochteronderneming Circle, de Gemini Dollar van de gebroeders Winklevoss en de PAXOS standard token. Ook bankengigant JP Morgan kondigde onlangs aan dat het binnenkort een stablecoin genaamd JPM Coin op de markt brengt.

Decentrale stablecoins

Er zijn daarnaast een aantal decentrale blockchain-gebaseerde stablecoin projecten. Deze gebruiken meestal cryptovaluta als onderpand om de waarde van de stablecoins te garanderen. De bekendste hiervan is de op Ethereum gebaseerde DAI van het project MakerDAO.