Toezichthouder Bahama’s bevriest tegoeden van cryptobeurs FTX

De Securities Commission van de Bahama’s (SCB) heeft op 10 november de activa van FTX Digital Markets bevroren. Daarbij heeft de toezichthouder direct alle “verwante partijen” meegenomen en ook de registratie van FTX in het land geschorst.

FTX in Bahama’s

De SCB is de effectentoezichthouder van het land waarin de cryptobeurs FTX stond geregistreerd. In een verklaring schrijft de toezichthouder op de hoogte te zijn van “openbare verklaringen die suggereren dat de activa van klanten verkeerd zijn behandeld, verkeerd beheerd en/of zijn overgedragen aan Alameda Research.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarmee doelen ze op het feit dat er miljarden dollars van FTX zijn overgesluisd naar het zusterbedrijf dat niet liquide genoeg (meer) was.

Alameda is een tradingbedrijf dat is opgericht door Sam Bankman-Fried, de CEO van FTX. In een gelekt document van het bedrijf was te zien dat er enorme bedragen aan FTT-tokens op de balans stonden.

De geruchtenmolen kwam op gang dat Alameda transacties deed met geld van klanten. Dat leidde tot een bankrun, waarna vervolgens ook FTX in geldnood kwam. Of beter gezegd: de deposito’s van klanten verdampten door toedoen van FTX.

De SCB heeft nu de bevoegdheden van het bestuur van FTX ontnomen. Ze delen dat ze de “voorzichtig te werk zijn gegaan om activa te behouden en het bedrijf te stabiliseren”.

Via Hooggerechtshof

Het Bahamaanse Hooggerechtshof noemt dat “geen activa van FDM, activa van klanten of trustactiva die door FDM worden gehouden, kunnen worden overgedragen, toegewezen of anderszins worden behandeld zonder de schriftelijke goedkeuring van de voorlopige vereffenaar.”

De SCB heeft zelf deze vereffenaar aangewezen om “het best mogelijke resultaat te verkrijgen voor de klanten en andere belanghebbenden van FTX.” Een vereffenaar is als het ware een mini-curator.

FTX heeft haar hoofdkantoor in de Bahama’s en FTX Digital Markets is de Bahamaanse dochteronderneming van de beurs. Het heeft daarnaast met FTX US een aparte entiteit in de Verenigde Staten.

Ook in de Verenigde Staten is alle aandacht op FTX gericht. De voorzitter van de Financial Services Committee (FCS) van het Huis van Afgevaardigden dringt aan op meer bescherming van consumenten. Maxine Waters wil daarnaast ook meer federaal toezicht op cryptobeurzen.

Ook de SEC, CFTC en het ministerie van Justitie houden de boel nauwlettend in de gaten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, of volg het nieuws via de mobiele Android Nieuws app of iOS Nieuws app, blijf op de hoogte en mis niets!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX