Toezichthouder vraagt elke Amerikaanse bank naar opheldering over bitcoin

Toezichthouder vraagt elke Amerikaanse bank naar opheldering over bitcoin

Een belangrijke toezichthouder over Amerikaanse banken heeft de sector gevraagd verslag uit te brengen over hun "crypto-gerelateerde activiteiten".

Inzichten in crypto-adoptie

Het gaat om de Federal Deposit Insurance Corporation, ook wel bekend aan de FDIC. Ze hebben een brief gestuurd naar alle financiële instellingen die onder hun toezicht vallen, waarin ze de banken verzoeken om hun regionale FDIC-directeur op de hoogte te stellen van hun crypto-activiteiten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarbij willen ze zowel duidelijkheid krijgen over de huidige activiteiten met cryptovaluta, als mede de plannen van de toekomst.

Daarbij verwijst de FDIC naar de mogelijke "risico's omtrent de veiligheid en soliditeit, net als zorgen over de financiële stabiliteit". Banken met blootstelling aan cryptovaluta zijn schijnbaar risicovol bezig, als je de toon van de FDIC aanhoort.

De toezichthouder is van plan om alle informatie die ze verzamelen te beoordelen. Indien nodig volgen er nog meer vragen, waarna ze met "relevante toezichthoudende feedback" terugkomen.

"Het gaat te snel"

Voorzitter Martin Gruenberg waarschuwt de bankensector voor een "snelle introductie van digitale valuta in het financiële systeem" en de systeemrisico's die het met zich meebrengt.

Het oude banksysteem draait op manipulatief lage rentetarieven, fractioneel reserve bankieren en bakken vol met kredieten. Bitcoin werkt anders: omdat de geldvoorraad niet aangepast kan worden, ontstaan er hele andere dynamieken in de markt. Denk alleen maar aan het idee dat bailouts in een bitcoin standaard stukken lastiger worden.

In februari zei Gruenberg dat de FDIC en andere regelgevers de banksector "robuuste begeleiding" moesten geven omtrent risico's van crypto.

De FDIC is niet de enige bankregulator die zich bezig houdt met cryptovaluta. Vorige maand waarschuwde Michael Hsu, directeur van de Office of the Comptroller of the Currency (OCC), dat de handel in cryptoderivaten door banken zou kunnen leiden tot extra toezicht.

Jelena McWilliam van de FDIC pleitte eind 2021 nog wel dat banken bitcoin moeten kunnen bewaren voor klanten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin Amerika bank

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties