Tornado Cash activiteit stijgt ondanks aanhoudende sancties

2117 totale weergaven

Ondanks zware sancties die vorig jaar werden opgelegd, heeft Tornado Cash, een prominent crypto-mengprotocol, in de eerste helft van 2024 een aanzienlijke opleving in activiteit gezien, wat wijst op een robuuste vraag naar privacy-gerichte cryptodiensten.

Tornado Cash ziet toename in activiteit ondanks sancties

Ondanks zware sancties die vorig jaar werden opgelegd, heeft Tornado Cash, een prominent crypto-mengprotocol, een aanzienlijke opleving in activiteit gezien in de eerste helft van 2024, wat wijst op een robuuste vraag naar privacy-gerichte cryptodiensten.

Volgens blockchain analytics bedrijf Flipside Crypto heeft Tornado Cash $1,8 miljard aan stortingen ontvangen in de eerste zes maanden van dit jaar, wat een stijging betekent van 45% ten opzichte van de totale stortingen in 2023.

Hernieuwde interesse in privacydiensten

Crypto-mixing diensten zoals Tornado Cash hebben aan populariteit gewonnen vanwege hun vermogen om privacy te bieden door fondsen van verschillende transacties samen te voegen en opnieuw te verdelen, waardoor het moeilijk is om de oorspronkelijke bronnen te traceren.

Deze diensten zijn echter ook bekritiseerd voor het faciliteren van het witwassen van geld. De WazirX hacker, bijvoorbeeld, gebruikte Tornado Cash om $230 miljoen aan gestolen geld wit te wassen, wat leidde tot vervolging door de wetgever.

Wettelijke maatregelen en juridische uitdagingen

Het Office of Foreign Assets Control (OFAC) legde sancties op aan Tornado Cash nadat het had ontdekt dat Noord-Koreaanse hackers de dienst hadden gebruikt om 455 miljoen dollar wit te wassen.

Deze sancties betekenen dat elke interactie met Tornado Cash ertoe kan leiden dat een portemonnee op de zwarte lijst komt te staan, waardoor deze niet kan worden geaccepteerd door cryptobeurzen die aan de regels voldoen.

Ondanks deze sancties blijft Tornado Cash de voorkeur genieten van grote hackersgroepen. Recente gegevens van Arkham Intelligence laten aanzienlijke transfers naar Tornado Cash zien van hackers die betrokken waren bij grote cryptodiefstallen, waaronder de Poloniex exchange en HECO Bridge exploits.

Juridische gevechten en arrestaties

De sancties tegen Tornado Cash hebben geleid tot juridische uitdagingen. Aanklagers beweren dat de sancties onwettig en ongrondwettelijk zijn, omdat de anonieme aard van de dienst niet onderworpen zou moeten zijn aan dergelijke maatregelen.

Grote cryptobedrijven en belangengroepen, waaronder Coinbase en The Blockchain Association, hebben deze rechtszaken gesteund.

Alexey Pertsev gevangen gezet

Een van de medeoprichters van Tornado Cash, Alexey Pertsev, werd in 2023 veroordeeld tot meer dan vijf jaar in een Nederlandse gevangenis voor beschuldigingen van witwassen.

Roman Storm werd gearresteerd in de Verenigde Staten maar later vrijgelaten met een borg van $2 miljoen, terwijl Roman Semenov op vrije voeten blijft.

Ondanks deze juridische en regelgevende hindernissen, geeft het aanhoudende gebruik van Tornado Cash aan dat er een aanhoudende vraag is naar privacy-gerichte cryptodiensten, zelfs te midden van een toenemende controle en handhavingsacties.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....