Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Trump wil bemiddelen in India-Pakistan conflict: gevolgen voor crypto

320

 

Op 6 mei bestookte India het buurland Pakistan met een aantal van haar raketten. De actie was een opvolgende gebeurtenis in het steeds hoger oplopende conflict tussen de twee. Inmiddels heeft de Amerikaanse president Donald J. Trump laten weten een bemiddelende rol te willen spelen in de oplopende ruzie. Hoewel deze keuze vooral een puur diplomatiek en politiek onderwerp is, heeft het toch gevolgen voor de financiële markten zoals de cryptomarkt.

Bemiddeling heeft positief effect, maar geldt dat ook voor Trump?

Normaliter worden dit soort pogingen hoopvol ontvangen in de financiële markten. Het kan namelijk betekenen dat een conflict mogelijk gesust kan worden. De volatiliteit die door de onzekerheid van dit soort onderlinge strubbelingen wordt veroorzaakt kan daarmee dus meer tot rust worden gebracht. De beleggers zien dit graag, waardoor de kans groter is dat zij weer instappen in de markt.

Er zit alleen een keerzijde aan het voorstel. En dat is namelijk dat Donald Trump aan de bemiddelingstafel gaat zitten. Een president die zeer onvoorspelbaar is en zomaar kan besluiten om een andere weg in te slaan. Dit is wel gebleken in zijn eerste 100 dagen als president van de Verenigde Staten.

Het zou dus goed mogelijk zijn dat de markten minder opluchting laten zien dan men eigenlijk zou verwachten. Wanneer Trump onnavolgbare acties zou ondernemen zal dit mogelijk zelfs een tegenovergestelde werking op de markt kunnen hebben. In dat geval treedt er juist meer volatiliteit op en kunnen de koersen flink gaan corrigeren.

Positieve uitkomst is boost voor cryptomarkt

Hieruit blijkt dat diplomatieke inzet niet alleen invloed heeft op een conflict en de markt, maar ook op bijvoorbeeld het beleggerssentiment. De emotie waarmee zij in en uit hun posities stappen wordt vooral gestuurd door belangrijke gebeurtenissen in de wereld of nieuws rondom het bedrijf waarin zij beleggen.

Positieve berichtgeving rondom bemiddelingspogingen kan een flinke doorwerking hebben in de koersen van de cryptomarkt. Je begrijpt dat positief nieuws zorgt voor een stijgende markt, terwijl een slechte uitkomst het tegenovergestelde doet.

Wanneer de uitkomsten positief zijn, kunnen beleggers eerder geneigd zijn om risicovolle posities uit te breiden zoals bijvoorbeeld cryptocurrencies. Tegelijkertijd kan er ook juist een afname van investeringen optreden, wanneer de situatie onzeker of negatief is en daardoor de cryptomarkt een heel stuk volatieler zal zijn.

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

  • Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
  • Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
  • Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
  • Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!

Internationale conflicten werken altijd door in de cryptomarkt

Internationale conflicten hebben vrijwel altijd hun uitwerking op de cryptomarkt. Daarbij is het wel van belang hoe groot deze conflicten zijn en wie de betrokken partijen zijn. Een conflict tussen de Verenigde Staten en een groot land uit West-Europa zal uiteraard meer gevolgen hebben dan een ruzie tussen twee kleine landen in Midden-Oosten.

Deze gevolgen kunnen voorkomen in verschillende vormen. Het meest bekende voorbeeld is een daling van de koersen en meer volatiliteit. In die situatie is het voor beleggers zeer risicovol om te kiezen voor de cryptomarkt. Doorgewinterde handelaren zullen hier minder snel door van slag zijn, dan de onervaren handelaren. Doordat investeerders op die momenten weglopen, is de kans groot dat daarmee ook de liquiditeit in de markt zal afnemen.

In onzekere tijden zoeken beleggers altijd naar mogelijkheden om hun kapitaal te beschermen. Een bekend voorbeeld hiervan is het edelmetaal goud. Dit product reageert vaak op een tegenovergestelde manier, waardoor het dus stijgt in tijden van financiële onzekerheden. Een vergelijkbare werking leek ook besteed aan Bitcoin (BTC). Maar met de steeds verdere adoptie van de munt door overheden, bedrijven en institutionele investeerders, lijkt de munt tegenwoordig veel gevoeliger te zijn voor de economische staat van de wereld. Investeerders kiezen dus eerder voor goud, dan voor de cryptomunt.

Bitcoin (BTC) kopen op Bitvavo

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

  • Meer dan 340 beschikbare cryptocurrencies
  • Lage transactiekosten
  • Gemakkelijk via iDeal geld storten
  • Professionele traders dashboard
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Nick de Jong

Nick de Jong werkt als Bitcoin en economie expert voor Bitcoinmagazine.nl. Naast zijn werk als schrijver, werkt Nick ook als juridisch ondersteuner bij de overheid. Nick's interesse voor crypto ontstond jaren terug, in 2015. Blockchain en regelgeving trokken zijn aandacht. Nick verdiepte zich in...

Array
(
    [0] => 221166
    [1] => 222313
    [2] => 221387
    [3] => 220613
    [4] => 222472
)