Turkse inflatie op hoogste niveau sinds 1998

Turkse inflatie op hoogste niveau sinds 1998

De inflatie van de Turkse lira is in juni opgelopen tot 79,6 procent. Dat is het hoogste percentage sinds 1998.

Inflatie Turkije

De cijfers komen van het Turkse statistiekbureau TÜIK. In Nederland waren het de laatste maanden vooral de energieprijzen leidden tot hoge inflatie. In het Euro-Aziatische land zijn vooral voedingsmiddelen, meubels en vervoer aanzienlijk duurder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De inflatie heeft alles te maken met het monetair beleid dat in het land gevoerd wordt. De reden is de centrale bank, maar ook de lange arm van president Erdogan.

Normaal wordt de rente opgevoerd als er inflatie is. Dit is waar de Europese Centrale Bank, de Federal Reserve en de Bank of England onlangs allemaal mee begonnen.

Erdogan kiest voor een minder traditioneel beleid. Hij houdt dankzij zijn directe invloed op de centrale bank de rente juist zo laag mogelijk.

Hij wil de economie daarmee stimuleren: gratis geld, betekent meer uitgaven en consumptie, wat dan weer zou moeten zorgen voor een betere economie. In de ogen van de president is hoge rente de 'moeder van al het kwaad'. In de Koran wordt het heffen van rente op schuld (woeker) aangehaald, en dat is haram (verboden).

Bitcoin

Alle Turken die hun spaargeld in lira's aanhouden, zien de waarde hiervan dus verdampen. Of anders gezegd: van de 100 uur die men een jaar geleden werkte, is nog maar 20 uur over. Door de inflatie is 80% van de gedane arbeid (opgespaard in geld) verloren.

Veel mensen zien bitcoin in dit soort barre omstandigheden als alternatief. In bitcoin is er geen centrale bank die de rentetarieven kan manipuleren. Uitgifte van nieuw geld vindt plaats volgens een vast, transparant en voorspelbaar schema.

21 miljoen bitcoin in totaal, momenteel 6,25 BTC per nieuw block, wat elke vier jaar halveert. Dit geeft bitcoin gegarandeerde schaarste, waardoor het op lange termijn z'n waarde vast kan houden. Ondanks prijsvolatiliteit, is de trend van bitcoin altijd omhoog geweest.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin turkije

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan