Twee ex-mariniers verkopen gestolen data van 9.000 personen voor Bitcoin

849 totale weergaven

Bijzonder nieuws vanuit Californië: een echtpaar werkzaam bij de Amerikaanse marine heeft van 9.000 mensen identiteitsgegevens gestolen en verkocht in ruil voor Bitcoin. Eerder deze week stonden ze in de beklaagdenbank bij de federale rechter in Fresno.

Handel met persoonsgegevens

NBC Los Angeles maakte melding dat Marquis Asaad Hooper en Natasha Renee Chalk hebben gefraudeerd met persoonlijke informatie. De 30-jarige Marquis was al een een poosje niet meer werkzaam voor de marine, maar zijn vrouw Natasha was dat nog wel. Zij diende op het Naval Air Station Lemoore in Californië.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de aanklacht wist het Amerikaanse koppel meer dan $160.000 te verdienen door de gestolen data door te verkopen. De kopers gebruikten deze data dan weer voor identiteitsdiefstal. Het duo is door de rechter in Fresno (Californië) beschuldigd van fraude en identiteitsdiefstal.

In augustus 2018 zocht Hooper contact met een bedrijf dat data van miljoenen mensen opslaat. Hij beweerde dat hij voor de marine toegang nodig had tot deze database om controles uit te voeren op marinepersoneel.

Volgens de aanklacht was daar echter niets van waar. In de daaropvolgende tweeënhalve maand verzamelde het echtpaar informatie van ruim 9.000 personen. Het is niet hoeveel bitcoin ze er precies aan verdienden.

Bitcoin is een neutraal en censuurvrij betaalmiddel en dus kwam dit deze twee goed van pas. Ze hoopten wellicht om zo ongezien veel geld te kunnen ontvangen, buiten het oog van banken en financiële toezichthouders. Maar toch zijn ze door de mand gevallen.

Overigens: privacy is bij bitcoin betalingen niet by default optimaal. Analysebedrijven doen er alles aan om alle betalingen in kaart te brengen, en om volledig anoniem betalingen te doen, moet je al snel extra moeite doen (met CoinJoins, PayJoins etc.). Ook treft Bitcoin in dezen geen blaam: het is slechts een middel, niet de misdaad zelf.

Advocaat

De advocaat die namens Hooper sprak, weerlegt alle beschuldigingen. Hij zegt dat het echtpaar alleen toegang had tot de database van het bedrijf voor hun werk. Ook gaf hij aan dat de overheid helemaal niet met de twee in gesprek is gegaan om de intenties van hun daden te achterhalen:

“De aanklachten van de overheid … verdoezelt het feit dat ze beweren dat deze twee mensen, Hooper en Chalk, toegang hebben gehad tot commercieel beschikbare databases die door mensen zoals jij en ik elke dag worden gebruikt.”

Zowel Hooper als zijn vrouw zijn gearresteerd. Naar verluidt riskeren ze een maximale gevangenisstraf van 20 jaar.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
misdaad