Nederlands duo verliest 25 miljoen euro aan Bitcoin en moeten jaren de cel in

Twee Nederlandse bitcoinhandelaren moeten 2 en 2,5 jaar de gevangenis in. Ze zijn veroordeeld voor witwassen. Het duo had zo’n 25 miljoen euro aan bitcoin in bezit. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De rechtbank in Rotterdam heeft het duo veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Daarvan is 6 maanden van beide straffen is voorwaardelijk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin verhandelen

Het handelen in bitcoin is in Nederland gelukkig niet verboden. De Belastingdienst was echter niet op de hoogte van de handel, dus er was sprake van belastingontwijking.

Klanten van het duo hoefde zich niet te identificeren, er was ook geen data bijgehouden. Dat is bij de grotere bitcoin handelsplaatsen niet meer mogelijk in Nederland. Bedrijven zijn verplicht om iemand te identificeren en de transactiegeschiedenis van hun klanten goed te bewaren.

Ze kochten voor miljoenen aan bitcoin met cash. Het doel was relatief simpel: met deze handeling kon men geld witwassen van hun klanten. De diensten werden aangeboden op een markplaats op het darkweb.

16 miljoen euro witwassen

Het ging in totaal op 16 miljoen dat via het duo werd witgewassen. Een behoorlijke omzet voor 2,5 jaar aan werk. Tijdens de arrestatie hadden de witwassers 2.532 bitcoin in bezit. Ook werd er 250.000 euro aan contant geld in beslaggenomen.

Daarmee was het echter nog niet klaar: ook verschillende bedrijven van het duo moeten er aan geloven. Daaruit kwam nog eens 178.000 euro en in totaal 90.000 euro boete voor hun verschillende bedrijven.

Regels

Voldoe je niet aan de regels in een land? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat wordt aangepakt. Dat geldt voor dit soort relatief kleine zaken, maar tegenwoordig ook voor de grote bitcoin beurzen.

De derivatenbeurs BitMEX had ruim $2 miljard aan bitcoin in kas en werd aangeklaagd door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en het Amerikaanse ministerie van Justitie. BitMEX had niet de juiste procedures en zouden daarmee het witwassen van geld faciliteren.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...